Foto: EPA/Roman Pilipey

rat u ukrajini

SAD ŠALJE NOVU VOJNU POMOĆ UKRAJINI VREDNU MILIJARDU DOLARA Evo šta sadrži

SAD će najverovatnije danas objaviti da će poslati dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, vrednu oko milijardu dolara, kako bi pomogle Kijevu u borbi protiv ruske ofanzive na region Donbas, rekli su neimenovani američki zvaničnici.

Planeta
> 20:02h

To bi bila najveća pojedinačna isporuka oružja i vojne opreme Ukrajini od početka ruske invazije na tu zemlju 24. februara.

Zvaničnici su naveli da bi pomoć trebalo da sadrži lansere protivbrodskih raketa, haubice i municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) za čiju upotrebu američki vojnici obučavaju ukrajinske snage.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin upozorio je danas u Briselu, na sastanku sa predstavnicima više od 45 zemalja na temu podrške Ukrajini, da Zapad mora da pojača isporuke oružja Kijevu.

"Moramo da intenziviramo našu zajedničku posvećenost samoodbrani Ukrajine i moramo se još više potruditi da osiguramo da Ukrajina može da brani sebe, svoje građane i teritoriju", rekao je Ostin.

Sastanak, na kojem je i ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, održava se prvog dana dvodnevnog skupa ministara odbrane članica NATO-a u sedištu alijanse u Briselu.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Beta