Foto: Profimedia

svi detalji

"WELCOME TO HURLINGHAM" Novak i Rafa igraju egzibiciju u klubu u kom se na članstvo čeka 15 godina! OVDE MOGU DOĆI SAMO ODABRANI!

Kurir vam predstavlja londonski klub Harlingem u kome se igra najvažnija egzibicija u tenisu ove godine

Tenis
> 11:39h

Sa nevericom je teniski svet pre nekoliko dana primio informaciju da će svoj jedini tenis na travi na Britanskim ostrvima pre početka ovogodišnjeg kontroverznog Vimbldona odigrati na egzibicionom turniru u privatnom klubu Harligem njegov aktuelni i trostruki uzastopni šampion Đoković, 22-struki osvajač Grend Slemova Nadal i mladić koji će ih skoro sigurno naslediti na trofejnim podijumima širom sveta – Karlos Alkaraz.

Ulogu „domaćina“ je, zbog saniranja povrede iz Štutgarta, po svemu sudeći otkazao dvostruki osvajač Vimbldona i Olimpijskog zlata Marej – ali se očekuje da će uz ovaj zvezdani trio izabranu publiku u ovom elitnom londonskom sastajalištu tih dana zabavljati finalista Rolan Garosa Kasper Rud ("trava je za golfere" – našalio se on na Mastersu u Majamiju) i momak koji bi obradovao mnoge Novakove poklonike da je u "gradu svetlosti" uspeo da u osmini finala bude bolji od "bika iz Manakora" – Feliks Ože Alijasim. Društvo će im praviti legende belog sporta Hjuit, Has, Bagdatis, Štepanek, Rusedski, Mails, Hantuhova i Robsonova, a spominje se i učešće osvajačice Ju Es Opena – Eme Radukanu.

foto: Profimedia

Šta je to Harlingem, koji je do ove godine skoro bez znanja šire teniske javnosti priređivao "manje koktelske egzibicije" u čast Vimbldona i ostajao u senci mnogo poznatijeg Budlsa. Sagovornik Kurira sa lica mesta je objasnio detalje:

"Harlingem je privatni teniski klub, u kome se članstvo ostvaruje u proseku posle 15 godina čekanja na prijem, ako imate sreće!

foto: Printscreen

I nastavio:

"Ono se može ostvariti i po principu nasleđa – tj. ako su vam otac ili majka bili članovi, a sigurno postoje i neke retke druge mogućnosti, bazirane na "posebnim zaslugama". Nalazi se na Fulamu, kod Patni Bridža, u blizini elitnog dela Londona Čelzi i izlazi na reku Temzu, što ga čini posebno lepim".

"U klub možete ući samo ako ste član, ili ako ste u društvu njegovog člana. Klub neguje određeni kodeks ponašanja u kome je veoma interesantno to da je korišćenje mobilnih telefona dozvoljeno samo u svlačionici, ali nikako na terenu i otvorenim delovima kluba, radi zaštite privatnosti članova i očuvanja mirne atmosfere".

Ipak, moguće je da će ta pravila kluba biti stavljena "ad akta" tokom trajanja ove i ovakve egzibicije, jer bi bilo skoro nezamislivo da njeni posetioci budu sprečeni da ponesu foto ili video-podsetnik sa mečeva ovakvih asova.

"Terenski deo kluba se sastoji od preko 20 terena, možda čak i 30 i raspolaže sa tri vrste podloga: travnate, sintetičke trave i sintetičke šljake. Osim svlačionica, klub poseduje i svoj otmeni restoran kao deo „klab hausa“, ali i radnju u kojoj posetioci mogu da kupe teniske potrebštine, kao i klupske suvenire poput majica, kačketa i ostalog sa klupskim grbom i nazivom. Cena za iste je standardna, gde je majicu moguće nabaviti za nekih 40-50 funti", objašnjava naš sagovornik.

foto: Printscreen

Harlingem nema stadion namenjen velikim mečevima nalik onima koji će se održavati u klubu naredne nedelje, ali će "podići tribine da bi se zvanice koje će biti pozvane po specijalnom protokolu moći da prate mečeve aktuelnih i nekadašnjih šampiona i šampionki".

foto: Printscreen

"Nije slučajno što će se egzibicija na ovom nivou odigrati upravo pred publikom Harlingem kluba, iako su Budls i naravno Kvins do sada bili mnogo poznatiji u teniskom svetu. Videćete, u pitanju je zaista jedno posebno mesto za pojam i ulogu koju tenis ima u Britanskom društvu",

Da li će tenis koji će prikazati nikad jači skup zvezda na jednom neformalnom turniru biti skroz revijalnog karaktera, ili će povremeno "sevati" prave takmičarske "varnice" posle i pre svih izuzetno zanimljivih i čak kontroverznih zbivanja koja su kao retko kada do sada obeležile ovu profesionalnu tenisku sezonu – preostaje da se vidi. Sve u svemu, ovakav jedinstveni ambijent pruža posebni šarm tenisa i igračima i posetiocima – podcrtavajući njegov statusni simbol u društvu koje je svetu predstavilo ovaj sport.

Hoće li i kako profesionalni tenis uspešno proći kroz započeti i po svemu sudeći neophodni proces tranzicije, sigurno će biti puno reči i u "kuloarima" onih koji će o tome odlučivati u njegovoj nezvaničnoj predstonici narednih nedelja.

Do tada – uživajte u bezpogovornim čarima belog sporta, i za onaj mali broj srećnika kojima će to biti omogućeno – „Welcome to Hurlingham!“

Kurir sport / Vuk Brajović