Patrijarh Pavle, Foto: Dado Đilas

PATRIOTIZAM

SVAKI SRBIN NERASKIDIVO JE POVEZAN SA KOSOVOM! Ovako je govorio patrijarh Pavle, govorio je da SVAKA BEBA OVO PRVO TREBA DA ČUJE

Patrijarh Pavle od srca je govorio o otadžbini i Kosovu i Metohiji

Društvo

Pokojni patrijarh Pavle ostao je u srpskom narodu upamćen po svojim brojnim mudrostima.

O Kosovu je govorio od srca, pozivajući u svojim poslanicama vernike da ispune kosovski, svetolazarevski zavet, jer Kosovo i Metohija „nije samo pitanje srpske teritorije“, nego je pitanje duhovnog bića Srba.

- Ako držimo taj zavet, niko nam neće oteti Kosovo i Metohiju. Pozivamo sve, počevši od političara i naučnika do najskromnijih i najmlađih sinova i kćeriju naše otadžbine, da svojim radom i čestitim življenjem zaslužimo i sačuvamo pred Bogom Kosovo i Metohiju - rekao je on u uskršnjoj poslanici 2008. godine koju su potpisali i svi arhijereji SPC.

Ipak, njegove reči o Kosovu mnogi i dan danas pamte. Govorio je o otadžbini, srcu Srbije, i značaju Kosova i Metohije za naš narod.

foto: Profimedia

Ovo su te reči:

- Kosovo i Metohija su sastavni deo života svakog pravoslavnog Srbina, kao što je i svaki Srbin neraskidivo povezan sa Kosovom i Metohijom. To nije samo teritorija. To je pitanje našeg duhovnog bića.

- Otadžbina je srce čoveka, a mi smo u svoja srca postavili Kosovo i Metohiju. Neka svakom roditelju Kosovo i Metohija budu jedna od prvih reči koje će šapnuti svom novorođenom detetu! Neka svaki ratar prvu brazdu zaore i posveti Kosovu i Metohiji! - rekao je tada Patrijarh Pavle.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video: