podela vaučera za odmor u Srbiji, Foto: Shutter, Foto

LETOVANJE U SRBIJI

DETALJAN VODIČ ZA PRIJAVU ZA VAUČERE ZA ODMOR U SRBIJI OD 15.000 DINARA: Evo ko ima prava da se prijavi i obatite PAŽNJU NA OVO!

Društvo

Prijava za 200.000 vaučera za odmor u Srbiji u vrednosti od 15.000 dinara počinje danas u svim poštama širom zemlje, najavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i dodala da je država za to obezbedila tri milijarde dinara.

- To je novih 200.000 vaučera u vrednosti od 15.000 dinara. Osim naših građana, pozvala bih i ugostitelje da se prijave. Do sada smo na listi imali više od 2.700 ugostiteljskih objekata. Rok da se iskoriste vaučeri je 31. oktobar, i to je minimum pet noćenja.

Osim ovih 200.000 vaučera u iznosu od 15.000 dinara, građani koji su već iskoristili svoje pravo i dobili vaučere početkom godine u iznosu od 5.000 dinara imaće pravo da apliciraju ponovo za razliku od 10.000 dinara, a ukupno ih je 100.000 građana, i to ne ulazi u ovaj broj od 200.000 vaučera - rekla je Matićeva za RTS.

foto: Kurir

Ministarka objašnjava da je građanima potrebna i rezervacija kod ugostitelja kod kojeg žele da provedu odmor, ali i da ona zavisi od toga da li se prijavljuje student, penzioner, nezaposlena osoba...

- Za vaučere mogu da se prijave penzioneri, nezaposlena lica, studenti, ratni i vojni invalidi, civilni invalidi, lica koja ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, lica koja imaju poljoprivredna gazdinstva i zaposlena lica koja imaju primanja manja od 70.000 dinara.

Svake godine se obara rekord kada je reč o brzini podele vaučera, a najtraženije destinacije su banje. Ovo će značiti i građanima, kao i našoj domaćoj turističkoj i ugostiteljskoj industriji, prošla godina je bila rekordna kada je reč o domaćem turizmu, a isti trend nastavlja.

Srbija je postala regionalno najtraženija destinacija, a u svetskim okvirima je postala interesantna lokacija - kaže Matićeva i navodi da je od početka godine zabeleženo preko 5,5 miliona noćenja turista u Srbiji, a rast dolazaka stranih turista je preko 150 odsto.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Juta, ocenjuje da će novi krug podele 200.000 vaučera za odmor u našoj zemlji mnogo značiti i ugostiteljima i građanima.

foto: Printscreen/RTS

- To je jako dobra mera za promociju i podršku domaćim davaocima smeštaja i kategoriji stanovišta koja ispunjava uslove. U ponudi na sajtu Ministarstva turizma može se naći preko 2.000 objekata na raznim destinacijama u zemlji. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da se građani najčešće odlučuju za Zlatibor, Vrnjačku banju, Sokobanju, Taru, Divčibare, Prolom banju, ali i Banju Vrdnik.

Ko može dobiti vaučer

  • Penzioneri
  • Studenti
  • Nezaposleni iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje
  • Zaposleni čija primanja ne prelaze 70.000 dinara
  • Ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata s primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno
  • Nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bave isključivo poljoprivredom
  • Korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica

Podsetimo, Zakonom o budžetu za 2022. Vlada Srbije izdvojila je 500.000.000 dinara za subvencionisanje domaćeg turizma, a taj iznos pokrivao je kvotu od 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, budući da im je pojedinačna vrednost bila 5.000 dinara.

Kako se prijaviti

  • Popuniti obrazac prijave koji se nalazi na internet stranici Ministarstva turizma
  • Popunjena prijava predaje se lično na šalterima pošta širom Srbije
  • Uz prijavu se stavlja na uvid potvrda o rezervaciji kod ugostitelja, lična karta ili pasoš
  • Penzioneri uz prijavu dostavljaju i fotokopiju rešenja o ostvarenom pravu na penziju ili original penzioni ček
  • Zaposleni stavljaju na uvid i original potvrdu o zaposlenju i ostvarenoj zaradi u mesecu koji prethodi onome u kome se podnosi prijava
  • Studenti prilažu i original potvrdu visokoškolske ustanove o statusu studenta prvog, drugog ili trećeg stepena, za tekuću školsku godinu
  • Prijave podneti najkasnije 30 dana pre počeka realizacije aranžmana
  • Vaučer sadrži naziv ugostiteljskog objekta i jedinstvenog identifikatora prijave, odštampane podatke o korisniku vaučera
  • Ministarstvo turizma preko JP "Pošta Srbije" dostavlja vaučere na adresu
  • Ukoliko ukupna cena pružene usluge smeštaja prelazi iznos vaučera, korisnik će razliku doplatiti sopstvenim sredstvima
  • Kontakt-telefoni za informacije o vaučerima 011/2606-521 i 011/2606-576

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u subotu najavio da će država podeliti još 200.000 vaučera od 15.000 dinara za odmor u Srbiji, uz mogućnost da se broj vaučera poveća za još 100.000.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video: