Foto: Kurir/J.Miljuš

tradicija

ODRŽANA 12. LIČKA OLIMPIJADA Počelo trkom u vrećama, a završilo se nadvlačenjem konopa (FOTO)

Srbija

Održana je Dvanaesta Lička olimpijada u organizaciji Zavičajnog udruženja Ličana "Nikola Tesla" iz Apatina održana je juče.

U konkurenciji sedam ekipa prvo mesto zauzela je ekipa "Džimi komerc" iz Prigrevice, drugo "Gorski vuci" iz Uba, a treće "Boks tim" iz Novog Žednika.

Nakon natpevavanja ženskih i muških pevačkih grupa iz Bačkog Brestovca, Beograda, Prigrevice, Novog Žednika i Apatina i defilea ekipa Milan Škrbić, predsednika ZUL "Nikola Tesla" i predsednik SO Apatin je podsetio da Olimpijada nastavlja tradiciju Ličkog višeboja, te da zajedno ove dve manifestacije u Apatinu imaju tradiciju od četvrt veka, što ovaj najveći lički grad u Srbiji obavezuje da je neguje i narednih decenija.

Nakon himne Ličke olimpijade - pesme "Nema raja bez rodnoga kraja" koju su zajednički izveli svi učesnici, takmičari i publika, usledila su nadmetanja po disciplinama.

Prvi su nastupili najmlađi u trci u vrećama, a najbrža je bila Jovana Krivošija. Odrasli su startovali trčanjem po brvnu. Najspretniji da najbrže savlada klizavo i neravno brvno bio je Velibor Jović iz ekipe "Gorski vuci". U vučenju kuke prvo mesto osvojio je Marko Jakšić iz ekipe "Džimi komerc", a u pretezanju štapa nakon neizvesne borbe pobedio je Miroslav Radojičić iz ekipe "Gorski vuci".

FOTO: Kurir/J.Miljuš
FOTO: Kurir/J.Miljuš
FOTO: Kurir/J.Miljuš
FOTO: Kurir/J.Miljuš
FOTO: Kurir/J.Miljuš
FOTO: Kurir/J.Miljuš
FOTO: Kurir/J.Miljuš
FOTO: Kurir/J.Miljuš
FOTO: Kurir/J.Miljuš

U skoku u dalj iz mesta ubedljivo prvo mesto sa preskočenih 3,23 m osvojio je Aleksandar Krajišnik iz prigrevačke ekipe koji je dominirao i u skoku u vis iz mesta preskočivši 140 cm.

U penjanju uz stožinu pršut je osvojio prvoplasirani Nikola Labus iz ekipe "Lička đeca" iza Apatina koji se na vrh stožine popeo za odličnih 9,01 sekundu. U obaranju ruke najuspešniji je bio Ivan Veselinović iz "Džimi komerca" dok je kamen s ramena najdalje bacio Miloš Marković iz iste ekipe i to 13,92 metra.

U nadvlačenju konopa prvo mesto osvojili su teškaši iz ekipe "Džimi komerc", drugo mesto pripalo je momcima iz ekipe "Gorski vuci" iz Uba, a treće "Boks timu" iz Novog Žednika.

Ličku kapu i diplomu dobili su i Željko Bursać (68) kao najstariji i Bogdan Ostrogonac (5) iz Subotice koji je bio najmlađi takmičar na 12. Ličkoj olimpijadi.

Svakako treba istaći i human gest apatinske ekipe "Lička đeca" koji su sve novčane nagrade osvojene na Ličkoj olimpijadi usmerili u humanitarne svrhe na ime pomoći u lečenju četvorogodišnjem Arseniju i pozvali sve koji mogu da pošalju SMS sa sadržajem 1295 na broj 3030.

Nakon takmičarskog dela usledilo je i treće poluvreme pod šatorom uz druženje i svima dobro znane krajiške pesme koje nije omela ni kiša koja je padala u nekoliko navrata tokom popodneva.

(Kurir.rs/J.Miljuš)