Foto: EPA/ STR, EPA/ VASILIY ZHLOBSKY, EPA/YURI KOCHETKOV, EPA/ OLEG PETRASYUK

rat u ukrajini

RUSIJA POKRENULA NEOBIČNO INTENZIVNE TALASE NAPADA: Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da su snage Moskve "sve iscrpljenije"

Rusija je proteklih dana pokrenula "neobično intenzivne talase napada" širom Ukrajine, koristeći oružje dizajnirano da zauzme ciljeve od "strateške važnosti", objavilo je britansko ministarstvo obrane.

Planeta

Ministarstvo je u svom najnovijem izveštaju o situaciji u Ukrajini, navelo da ukrajinske snage nastavljaju sa konsolidovanjem svojih položaja na visokim pozicijama u Lisičansku - poslednjem velikom gradu u Lugansku koji je i dalje pod kontrolom Kijeva.

"Ukrajinske jedinice nastavljaju da remete rusku komandu i kontrolu uspešnim napadima duboko iza ruskih linija", dodaje se u izveštaju.

Britanci navode da je u periodu od 24. do 26. juna Rusija upotrebila rakete dugog dometa kako bi pokrenula niz neobično intenzivnih napada širom zemlje.

Ovo oružje je vrlo je verovatno uključivalo AS-4 kičen iz sovjetske ere i modernije rakete AS-23a kodiak, ispaljene iz beloruskog i ruskog vazdušnog prostora", saopštilo je ministarstvo obrane.

Rusi su postigli samo taktički uspeh kod Severodonjecka, navode britanski obaveštajci i dodaju da su "ruske snage sve iscrpljenije".

"Trenutno su na nivou degradirane borbene efikasnosti što je neodrživo na duže staze", navodi se u izveštaju britanskog ministarstva odbrane.

Kurir.rs