Foto: EPA / VLADIMIR ASTAPKOVICH / KREMLIN

tenzije

BUGARSKA PROTERUJE 70 RUSKIH DIPLOMATA, OVO JE GLAVNI RAZLOG Čeka se poletanje aviona, oglasio se i premijer Petkov

Bugarska će proterati 70 zaposlenih u ruskim diplomatskim misijama, rekao je u utorak novinarima premijer zemlje Kiril Petkov, tvrdeći da su mnogi članovi osoblja radili ''za strane obaveštajne službe''.

Planeta
> 21:21h

Premijer je odbio da iznese više detalja o odluci, pozivajući se na poverljivost, prenosi RT.

-Mogu da kažem da je veliki deo diplomata radio za strane obaveštajne službe i da je njihova diplomatska uloga bila samo paravan, rekao je Petkov.

On je naglasio da tu meru ne treba smatrati aktom agresije na ruski narod.

- Želeo bih da poručim svim stranim zemljama, ne samo Rusiji, da će svako ko radi protiv interesa Bugarske biti proteran nazad u zemlju iz koje je došao, rekao je Petkov.

Premijer je rekao da će sve diplomate krenuti istim avionom u nedelju.

Portparol ruske ambasade u Sofiji rekao je agenciji TASS da su među proteranima zamenik šefa misije Filip Voskresenski, kao i šefovi generalnih konzulata u gradovima Varna i Ruse i direktor ruske kulturnog i informacionog centra.

Generalni konzulat u Ruseu ostaje bez diplomata i tehničkog osoblja, dok je onaj u Varni gotovo bez osoblja, rekao je portparol ambasade.

Diplomatsko predstavništvo je kasnije saopštilo da konzularno odeljenje ambasade i generalni konzulat u Varni obustavljaju rad, dok se generalni konzulat u Ruseu zatvara.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će akcije bugarskih vlasti naići na ''odgovarajući odgovor''.

''Diplomatski rat“ između Zapada i Rusije značajno se intenzivirao od pokretanja ruske vojne ofanzive na Ukrajinu krajem februara.

Bugarska je u martu proterala dvanaest ruskih diplomata, optužujući ih za kršenje Bečke konvencije. Krajem aprila, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je otkrilo da je od početka vojne operacije Rusije u Ukrajini 24. februara, oko 400 diplomata proterano iz 28 zemalja.

Rusija na proterivanje gleda kao na ''neprijateljske'' akcije. Moskva je ranije upozoravala da će uzvratiti na sve takve poteze.

Kurir.rs