Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

rat u ukrajini

ŠTA SE DEŠAVA SA ZAROBLJENIM BRITANSKIM VOJNICIMA? Oglasio se sud u Donjecku

Šon Piner, zarobljeni britanski državljanin koji se borio za ukrajinsku vojsku, uložio je žalbu na smrtnu kaznu, saopštio je u sredu TASS najviši sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Sud sada ima do dva meseca da preispita presudu.

Planeta
> 10:13h

Kako prenosi TASS, Pinerov lokalni advokat zatražio je od suda da preinači kaznu na doživotni zatvor.

Pinera su uhvatile ruske trupe tokom opsade Marijupolja, a DNR ga je optužila da je plaćenik i da vodi ilegalni rat protiv republike, prenosi RT.

On je ovog meseca osuđen na smrt zajedno sa još jednim britanskim državljaninom, Ejdenom Ejslinom, i Sadunom Brahimom, koji je poreklom iz Maroka.

Britanska vlada je saopštila da je "zaprepašćena" presudom i obećala da će se boriti za oslobađanje Pinera i Ejsilna. Ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da Ejslina i Pinera treba tretirati kao zarobljenike, a ne kao plaćenike, i nazvala njihovo suđenje u Donjecku ''lažnom presudom bez apsolutno ikakvog legitimiteta''.

Kremlj smatra da je samo suđenje i izricanje presude domaća stvar DNR.

Andrej Kelin, ruski ambasador u Velikoj Britaniji, rekao je prošle nedelje da je dobio ''prezrivo i snishodljivo'' pismo iz Londona u vezi sa dvojicom zarobljenih Britanaca.

Ton poruke ''nije poziv na dijalog'', dodao je on, savetujući vladu Velike Britanije da direktno kontaktira vlasti DNR.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs