Foto: Shutterstock/Kraft74, Shutterstock/Bart Sherkow, Shutterstock/Joe Seer

legenda

ZAŠTO JE MAJKL DŽEKSON NOSIO SAMO JEDNU RUKAVICU? Evo koja je tajna njegovih cipela i čemu trake na jakni, a sve ima JAKU simbolku

Pop kultura

Mnogi su i danas fascinirani garderobom kralja popa Majkla Džeksona, a ovo su neke od tajni iza njegovih kostima, npr. zašto je na neke od njegovih jakni bila je ušivena i oznaka "777" ili kako su mu cipele pomagale da izvede svoj legendarni nagib.

foto: Shutterstock/Joe Seer

1. Zašto je nosio kostime za broj manje

Plesne rutine Majkla Džeksona bile su jako fizički naporne, a on je davao sve od sebe tokom svojih nastupa. Do kraja šoua često bi izgubio i do 5 kg, a struk bi mu postao za 2,5 cm tanji. A kako mu je bilo važno da mu odeća savršeno stoji i kako bi mogao da pokaže svoje plesne pokrete, svaki sledeći kostim bio je nešto manji od prethodnog.

foto: Profimedia

2. Kako su delovale njegove čuvene cipele

Cipele koje su mu pomogle da prkosi zakonima gravitacije imale su kopču u obliku slova V na dnu potpetica. Uz njihovu pomoć mogao je da zakači ekser pričvršćen za pod i da izvede svoj poznati naklon od 45 stepeni napred. Ali, kako bi uz to celo telo držao ravno, bila je potrebna i neverovatna količina koreografije i snaga nogu.

foto: Youtube/screenshot

3. Zašto je nosio samo jednu rukavicu

Majkl je imao vitiligo, stanje kože u kom su delovi kože izgubili pigment. Počelo je na njegovoj ruci i hteo je to da prikrije. A i mislio je da bi izgledalo preobično da nosi 2 rukavice, pa bi nosio samo jednu.

foto: Profimedia / GABRIEL BOUYS / AFP

4. Zašto je gotovo svaka jakna imala traku na desnom rukavu

Majkl Džekson je samo želeo da njegova odeća bude drugačija od svih ostalih. A traka za ruku na rukavu čini izgled prepoznatljivim. Majkl je takođe voleo da tera svoje obožavaoce da se zapitaju zašto je baš tu ta traka, piše Miss 7.

foto: Profimedia

5. Zašto su mu na jakne ušivena tri broja 7

Majkl je bio 7. dete u porodici. Takođe, rođen je 1958. godine, a ako se sabere 19 plus 58, to je 77.

6. Zašto nikada nije čistio cipele

Jednom su pevačevi menadžeri bili zabrinuti za stanje njegovih cipela i zamolili su njegovog kostimografa da ih uglanca. Učinio je to, ali Majkla je to mnogo naljutilo. Objasnio je da se koža istrošila tačno onako kako je trebalo i da bi mu poliranje bilo previše klizavo kako bi izvodio svoje plesne pokrete.

foto: Profimedia

7. Zašto je nosio bele čarape

Majkl je voleo da nosi bele čarape iz nekoliko razloga. Niko drugi nije nosio bele čarape s crnim cipelama. Štaviše, uhvatile bi svetlo i privukle pažnju na pokrete njegovih stopala dok je plesao.

foto: Profimedia

8. Zašto je zalepio trake na prstima

Pokreti ruku bili su važan deo plesnih rutina Majkla Džeksona. Stoga su on i njegovi kostimografi odlučili da odmotaju belu traku oko njegovih prstiju kako bi privukli više svetla. Majkl je takođe odlučio da bi bilo neobičnije zalepiti samo kažiprst, domali i mali prst. Bilo mu je i zabavno, jer bi obožavaoci pitali zašto su mu samo tri prsta zalepljena. Kada je Majkl igrao, nesvesno bi spojio svoja 2 nevezana prsta. A to bi takođe dodalo tajanstvenost njegovim nastupima, budući da su fanovi mislili da ovaj znak ima tajno značenje.

foto: Profimedia

9. Šta su značila slova CTE na njegovim jaknama

Ova slova ne znače ništa. 90-ih su Majklovi kostimografi kreirali nekoliko novih odevnih predmeta, tipa košulje i jakne za njega. Svidele su mu se, ali je hteo da doda neka slova na epoletama. Rekao je da nije važno koja, pa su njegovi kostimografi stavili sva slova abecede u šešir i nasumce izvadili tri. Tako je nastao natpis "CTE".

foto: Profimedia

(Kurir.rs)

Bonus video: