Foto: Shutterstock

procena

LJUDI NA ZAPADU SVE MANJE PODRŽAVAJU UKRAJINU! Portal Politiko tvrdi: NATO pokazao jedinstvo, evo dokle će trajati!

NATO je upravo pokazao jedinstvo bez presedana pred jednim od najvećih izazova alijanse. Sada je pitanje koliko će to jedinstvo trajati, prenosi Politiko.

Planeta

Predsednik Džo bajden tvrdi - neograničeno. „Mi ćemo se držati Ukrajine i ceo savez će se držati Ukrajine sve dok je potrebno da, u stvari, budemo sigurni da oni ne budu poraženi... od Rusije“, rekao je on novinarima u Madridu tokom vesti u četvrtak konferencija.

To je sigurno široko raspoloženje nakon što je NATO pristao da značajno pojača svoju odbranu dok je otvorio put Švedskoj i Finskoj da se pridruže klubu. Ali pukotine se već vide u zidu koji je Zapad izgradio, prenosi sajt.

Za početak, svetski lideri strahuju da njihova javnost uskoro neće biti spremna za borbu. „Umor od rata dolazi svuda“, rekla je estonska premijerka Kaja Kalas. „Ovo traje već četiri meseca. I velika je inflacija, postoji energetska kriza. Korona ne ide nikuda. Dakle, ovo postaje sve problematičnije“, iako je dodala, „ne možemo biti umorni, jer moramo pomoći Ukrajini da odbrani svoju zemlju“.

Upravo na umor računa ruski predsednik Vladimir Putin, koji se nada da će birači kazniti svoje lidere zbog brige o događajima u Ukrajini umesto o problemima koji se već pojavljuju kod kuće.

Već postoje loše vesti za Bajdena u vidu ankete koju su naručili pro-ograničeni i desni orijentisani Zabrinuti veterani Amerike (CVA). Kada je Jugov pitao „Koje bi od sledećih pitanja trebalo da bude glavni prioritet predsednika Bajdena?“ samo 8 odsto od 1.000 ispitanika je odgovorilo: „Obezbedite poraz Rusije u Ukrajini“. „Smanjite ili eliminišite inflaciju“ bio je najpopularniji odgovor sa 38 odsto. U stvari, „rešiti energetsku krizu“, „niži trošak i poboljšati pristup zdravstvenoj zaštiti“ i „nešto drugo“ su dobili više odgovora nego poraz Rusije u Ukrajini. (Unakrsni udarci.)

„Sa istorijskim ekonomskim izazovima kod kuće, nije iznenađujuće što američki narod nije oprezan u preuzimanju novih bezbednosnih obaveza u inostranstvu i započinjanju rata sa nuklearno naoružanom Rusijom“, rekao je Den Koldvel, viši savetnik CVA. Bajden „treba da primeti da bi američki narod radije usmerio svoju pažnju na pitanja ovde kod kuće koja su direktno povezana sa blagostanjem američkog naroda“.

Ne pomaže ni to što se srednjoročni izbori brzo približavaju. Domaća pitanja će zauzeti centralno mesto, a republikanci će biti pod pritiskom da udare Bajdena zbog ekonomije i stide se da vatreno podrže ukrajinski otpor, rečeno nam je, naime, zbog pritiska konzervativnih medijskih ličnosti kao što je Taker karlson

U međuvremenu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, drugoj zemlji koja vodi otpor Rusiji, politika nastavlja da se vrti nakon izazova liderstvu premijera Borisa Džonsona prošlog meseca. On je to preživeo, ali pobunjenici unutar njegove konzervativne stranke nisu odustali od pokušaja da ga sklone sa vlasti ove godine.

Četiri meseca nakon rata, odlučnost Zapada je i dalje jaka. Ali koliko će snažno – i dugo – zavisiti od toga da li oni koji se zalažu za nastavak podrške Ukrajini mogu da ubede svoj narod da je potrebno više.

Kurir.rs