Foto: Profimedia, Shutterstock

sumnjivo

DA LI KRALJICU POLAKO SKLANJAJU? Britanskoj suverenki drastično smanjene dužnosti! Evo šta kažu insajderi!

Bakingemska palata je smanjila ili uklonila neke od dužnosti koje kraljica, 96, 'mora da ispuni' kao monarh u svom godišnjem pregledu, a insajderi umanjuju značaj promena.

Planeta

Princ od Velsa (73) je spreman da se pojača i preuzme neke od zahtevnijih zvaničnih dužnosti, dok su događaji poput državnog otvaranja parlamenta, koji se nekada smatrao neophodnom ustavnom konvencijom, uklonjeni.

To je prvi put u najmanje deceniju da je godišnji izveštaj palate uredio ili izmenio kraljičine dužnosti. Izvor iz palate je umanjio značaj, rekavši da nije reč o 'drastičnoj' promeni, već o malom ažuriranju nakon jubileja.

Nova verzija kraljičine uloge i dužnosti staviće akcenat na podršku koja se očekuje da bude pružena široj kraljevskoj porodici, uz moderiranje specifičnih dužnosti koje se očekuje da će monarh obavljati, prenosi Dejli Mejl

Prema izveštaju o suverenom grantu, koji je potpisao ser Majkl Stivens, čuvar tajne torbice, kraljičina uloga i dalje ima dva ključna elementa: šefa države i šefa nacije. Kraljica 'mora da ispuni' specifične dužnosti u 'formalnom ustavnom konceptu' svoje uloge šefa države.

To je uključivalo državno otvaranje parlamenta, imenovanje premijera i plaćanje i primanje državnih poseta, koje su prethodno bile navedene na listi od 13 tačaka.

Ove specifične dužnosti su razvodnjene nejasnim jezikom koji kaže da kraljičina uloga „obuhvata niz parlamentarnih i diplomatskih dužnosti“ i da ona samo „prima“ druge šefove država u posetu.

Kao šef nacije, kraljica će ispunjavati svoje dužnosti samo „tamo gde je to prikladno ili neophodno“.

Specifične dužnosti su zamenjene opštijom ulogom inspirisanja „jedinstva i nacionalnog identiteta“ i „kontinuiteta i stabilnosti“, priznavanja „dostignuća i uspeha“ drugih i obezbeđivanja „podrške službi“ od volontera do hitnih službi i vojnički.

Od šest ključnih događaja iz kraljevskog kalendara ranije navedenih, državno otvaranje je uklonjeno, a četiri od ostalih pet ove godine vodi princ od Velsa.

Kurir.rs