Foto: screenshot, Shutterstock

kovid izveštaj

NOVI SKOK BROJA NOVOZARAŽENIH KORONOM Sve više i preminulih pacijenata POMOĆU RESPIRATORA DIŠE 10 OBOLELIH

Društvo
> 15:56h

U poslednja 24 sata kovid je potvrđen kod 1.364 osobe od 9.332 testirana građana.

Preminula su tri pacijenta, a pomoću respiratora diše 10 pacijenta. Na bolničkom lečenju je 123 pacijenata.

Dan ranije, podsetimo, testirano je 8.328 osoba od kojih je 1.260 bilo novozaraženo. Na bolničkom lečenju bio je 121 pacijent od kojih je devet bilo na respiratoru, a preminula je jedna osoba.

foto: screenshot

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut" Vladan Šaponjić kaže da se broj novoobolelih od korona virusa povećava zbog pojave novih podvarijanti omikron soja koje karakteriše veća prenosivost, ali i blaža klinička slika.

Šaponjić kaže da su trenutno aktuelne podvarijante BA.4 i BA.5 omikrona koje se prema njegovim rečima razlikuju od prethodnih sojeva jer najveći broj obolelih ima blagu kliničku sliku.

- Pozivamo građane koje imaju povećan rizik od težih formi bolesti i hospitalizacije da nose maske u zatvorenom prostoru kada se nalaze u većoj gužvi poput čekaonica i gradskog prevoza - naveo je Šaponjić.

Epidemiolog je apelovao na građane da prime treću dozu vakcine kako bi se zaštitili od virusa i naveo da bi stariji od 60 godina trebalo da prime i četvrtu dozu ukoliko je od prethodne vakcine prošlo najmanje pet meseci.

(Kurir.rs)