Foto: Shutterstock

Nema više čekanja

LOŠI VREMENSKI USLOVI OPET DOMINIRAJU VESTIMA! Ako živite tamo gde su LETNJE OLUJE uobičajena pojava, ODMAH OVO URADITE!

Zanimljivosti

Loše vreme nastavlja da dominira vestima, isplati se obratiti pažnju i pripremiti se za najgore, čak i ako vaš dom nije na direktnom putu sve češćih letnjih oluja.

foto: Shutterstock

Zaštita doma od jake kiše može da smanji šanse za štetu uzrokovanu vodom koja curi kroz krov i plafone, plavi prizemlje ili podrum i uništava temelj kuće.

Sprečavanje oštećenja vetrom je podjednako važno, jer nedostaci na krovu ili iznad garažnih vrata mogu da dovedu do ozbiljne štete.

Evo načina kako da svoju kuću dovedete u red ako živite u ili blizu regiona gde su sve žešće letnje oluje i jake kiše postale uobičajene pojava:

OČISTITE I POPRAVITE KROV I OLUKE

foto: Shutterstock

Pre svega, očistite oluke i slivnike. Kada se začepe lišćem i otpadom, voda se preliva i izliva nadole i može oštetiti zidove i temelje. Ako je vaša kuća ispod drveća, morate ih češće čistiti i ponoviti potupak nakon svake jače kiše.

Obrezujte drveće, posebno ako je oslabljeno sušom - opterećeno kišnicom, slabo drveće može pući ili se lako iščupati iz korena. Popravite slivnike ako treba: zategnite opuštene oluke ili one koji cure i uverite se da vode drenažu daleko od kuće.

Proverite i svoj krov, krovne prozore i svetla. Krov je najočiglednija ulazna tačka za kišu, a do curenja se često dešava na zaptivkama ili gde cevi prodiru u površinu. Možete da ih zapečatite krovnim cementom.

foto: Shutterstock

Treba da pregledate i oblogu kuće. Proverite da li ima oštećenja, pukotina i rupa. Zapečatite curenja pomoću laka ili prozirnog zaptivača; uverite se da je boja u dobrom stanju. Ako nije, razmislite o farbanju kuće pre nego što stigne jesen i loše vreme zaista nastupi.

JESTE SKUPO, ALI...

Pomoći će vam i prozori i vrata sa trakama koje će vas zaštititi od promaje i smanjiti gubitak svežine iz rashlađenog doma. Ako možete, pripremite ili instalirajte protivprovalna vrata i prozore. Poprskajte malo WD-40 na šarke i zasune vrata, uverite se da je zatvarač vrata podešen i da radi glatko.

foto: Hayward Jonathan/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Možda će vam biti potrebna i pumpa. Ako je vaš podrum podložan poplavama, razmislite o kupovini pumpe za odvod vode. Ako je već imate, budite sigurni da je u dobrom stanju.

Razmislite i o kupovini generatora. Jeste skup, ali u slučaju nestanka struje, prenosivi generator za hitne slučajeve može vam obezbediti dovoljno energije da nekoliko važnih svetala i uređaja radi.

I OVO JE KORISNO

Naravno, pokrijte i zaštitite spoljni nameštaj, roštilje, spoljnu opremu i ogrevno drvo teškim ceradama. Osigurajte ih užadima ili teškim predmetima kao što su cigle. Po potrebi umotajte spoljni deo klima uređaja, pomoći če da ostane čist i dobro radi.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Ne bi bilo loše ni da imate vreće sa peskom ili betonske ivice da biste preusmerili vodu u oblast za odvodnjavanje. Ne čekajte vojsku! Takođe, sastavite komplet za snabdevanje u slučaju katastrofe, neka bude lako dostupan, kao i svi važni dokumenti.

Poslednji je čas i da razmotrite osiguranje. Sve se preokrenulo, pa vaš dom može biti poplavljen i ako se ne nalazi u zoni visokog rizika.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video: