Foto: EPA, AP, Profimedia

uk u krizi

DŽONSONOVA POLITIČKA BUDUĆNOST VISI O KONCU: Očiglednog naslednika nema, ali ovo su kandidati koji bi mogli da za zamene

Politička budućnost Borisa Džonsona kao premijera Velike Britanije visi o koncu nakon ostavki ministra finansija Rišija Sunaka i ministra zdravlja Sadžida Džavida.

Planeta
> 12:47h

Ali dok je nedostatak očiglednog naslednika naterao mnoge torijevace da oklevaju da smene Džonsona, potencijalnih kandidata među konzervativcima ne nedostaje.

Glavni kandidati su se borili za poziciju – neki tiho, drugi ne – poslednjih meseci.

Britanski Gardijan sastavio je listu "favorita"

Peni Mordaunt

Bivša sekretarka odbrane je u utorak uveče izbila u prvi plan kao potencijalni favorit. Analize javnog mnjenja i među torijevcima daju joj možda najviše šansi da zameni Džonsona.

Mordauntova se istakla kao žestoki zagovornik Bregzita i jedan od najdirektnijih kritičara premijera posle Partigejt skandala, kada je prisustvovao zabavi organizovanoj u jeku lokdauna.

Riši Sunak

Sunak je dugo bio favorit da zameni Džonsona, ali je Partigejt te šanse smanjio a još više mu je naškodila kontroverza oko finansijskih poslova njegove porodice.

Zbog te epizode ​​njegova popularnost je pala nakon što je izgradio snažan javni profil zbog svojih konferencija za štampu tokom pandemije kovida i šeme podrške države porodicama i preduzećima. Potom se ponovo našao na udaru kritika kao ministar koji nije u kontaktu sa realnošću i nema osećaj za krizu u kojoj su se našli građani zbog porasta troškova života.

Liz Tras

Ministarka spoljnih poslova je brzo podržala Džonsona posle ostavki Džavida i Sunaka kako bi ojačala potencijalnu podršku drugih Džonsonovih lojalista - što nije beznačajno biračko telo u bilo kojoj budućoj bici za vođstvo torijevaca.

Trasova je svoj javni profil "bustovala" postovima na Instagramu i kopiranjem Margaret Tačer sa nošenjem marame dok vozi tenk. Kao ministarka pobrala je simpatije uvođenjem sankcija ruskim oligarsima i žestokim zagovaranjem pružanja podrške Ukrajini posle relativno mlakog starta Forin ofisa.

Ben Volas

Sekretar odbrane je bio na prvom mestu u anketama konzervativaca među omiljenim ministrima zbog svog vođenja rata u Ukrajini i evakuacije iz Avganistana. Mnogi ga smatraju tipom ličnosti koji bi po stilu predstavljao oštar kontrast u odnosu na Džonsona.

Džeremi Hant

Uprkos tome što je dugo uživao u ulozi favorita da zameni Džonsona, koji ga je pobedio na poslednjim izborima za vođstvo torijevaca, šanse bivšeg ministra zdravlja su sada naglo pale posle ostavki Džavida i Sunaka. Sada mu se na teret stavlja nedostatak smelosti, ali i "bledunjavost" u poređenju sa bombastičnim Džonsonom.

Čvrsto na centrističkoj strani stranke, on bi se mogao posmatrati kao smirujuće prisustvo nakon nemira Džonsonovih godina, pod uslovom da torijevci očajnički žele izvesnu stabilnost i spremni su da zažmure na neke uber konzervativne stavove i poteze.

Sadžid Džavid

Ostavka mu je poboljšala šanse za ulogu šefa torijevaca, naročito posle dramatičnog povratka u vladu prošle godine posle ostavke Dominika Kamingsa.

Nadim Zahavi

Sekretar za obrazovanje postepeno se pojavljuje kao spoljni kandidat koji bi mogao da se osloni i na ubedljivu reputaciju. Impresionirao je svoju stranku kao ministar zadužen za kampanju vakcinacije i neutralisanjem haosa koji je ostao iza prethodnog ministra Gavina Vilijamsona.

Impresivna je i njegova istorija bivšeg izbeglice iz Iraka koji je u Britaniju došao kao dete. Ali neki torijevski poslanici mogu biti zabrinuti – kao i kod Sunaka – zbog njegovog bogatstva.

Tom Tugendat

Bivši vojni oficir omiljen je među torijevskim centristima – ali sam sebi predstavlja svojevrsnu prepreku u stranci čiji su se članovi pomerili u desno.

Iako bi bilo veoma neobično imati novog premijera bez iskustva u kabinetu ili kabinetu u senci, neki poslanici veruju da bi moglo biti dobro imati kandidata neokaljanog Džonsonovim režimom.

Međutim, on je relativno neproveren i neki brinu da je njegov fokus previše na spoljnim poslovima, a ne na domaćoj agendi da bi bio atraktivna opcija.

Kurir.rs/Gardijan