Foto: Profimedia

JASNA RAČUNICA

BROJKE NE LAŽU, NIŠTA VIŠE NIJE KAO PRE! Pametno birajte auto ili autobus: Evo koliko će vas KOŠTATI samo GORIVO do MORA!

Auto
> 18:55h

Leto je u jeku i svi se nadamo nekom predahu kraj mora, uz hladni nes i blagi letnji povetarac. Većina Srba se i ove, kao i proteklih godina odlučuju za sigurniju i proverenu varijantu, pa će letovati u zemljama regiona.

foto: Shutterstock

Sa novonastalom situacijom poskupljenja goriva, umesto vas smo zvali Beogradsku autobusku stanicu, kao i turističke agenice, te cene povratnih karata za Solun uporedili sa prosečnom potrošnjom goriva kada bi se na put krenulo kolima.

Beogradska autobuska stanica posluje sa dve prevozne agencije koje svoje usluge prevoza, na relaciji Beograd - Solun, sprovodi po različitim cenama, ali i različitim terminima.

foto: Profimedia

Prva agencija polaske iz Beograda organizuje sredom, petkom i jednim danom vikenda - nedeljom, a cena povratne karte je 10. 380 dinara. Dok u organizaciji druge agencije autobus za Halkidiki polazi svakog utorka i petka, a cena ovog zadovoljstva iznosi 9.780 dinara.

Nakon što smo kontaktirali neke turističke agencije utvrdili smo da je prosečna cena povratne karte na ovoj relaciji oko 7.670 dinara.

foto: Profimedia

Sada dolazi do "trenutka istine"! Za računanje troška prevoza automobilom, uzeli smo prosek potrošnje od šest litara na 100 pređenih kilometara. Ukoliko uzmemo u obzir da od Beograda do Soluna ima 700 kilometara i s tim pomnožimo trenutnu prosečnu cenu oko 210 dinara dobićemo zapanjujuć iznos.

foto: Shutterstock

Dakle, ako se uputimo ka Halkidikiju kolima moramo da budemo spremni da iz džeba, sanmo za gorivo, odvojimo 8.820 dinara u jednom pravcu, a čitavih 17. 640 dinara. Podsetimo ova računica je samo za gorivo, bez putarina i drugih putnih troškova, koje bi plaćali u slučaju sopstvenog preoza.

foto: Shutterstock

Dobro razmislite za koju varijantu ćete se odlučiti, ali koja god da bude vaš izbor, budite sigurni, da nećete proći "jeftino"...

Kurir.rs

Bonus video: