Foto: Zorana Jevtić

statistika

EGZIT BROJKE: S tvrđave odneto 50 tona smeća, uspela akcija odlaganja plastičnih čaša i flaša, a festival posetilo 200.000 ljudi!

Kultura

Nakon četiri dana lude zabave završen je 21. Egzit.

Prema procenama organizatora, kroz kapije festivala prošlo je oko 200.000 posetilaca iz više od sto zemalja sveta. Egzit je u svet poslao snažnu poruku mira i zajedništva, a Novi Sad ostavio sjajan utisak na goste bogatom turističkom ponudom i gostoprimstvom.

foto: Promo

Počelo je sve još u četvrtak uveče puštanjem 22 golubice i porukom "Zajedno zauvek", a završeno prosidbom na Dens areni.

Tokom četiri večeri, na 40 bina i zona, predstavilo se više od hiljadu muzičara iz celog sveta. Zvezde festivala bili su Igi Azilija, Nik Kejv, Kelvin Haris i Boris Brejča.

foto: Zorana Jevtić

Od početka festivala do odlaska poslednjih posetilaca sa Petrovaradinske tvrđave, radnici JKP "Čistoća" Novi Sad sakupili su i otpremili kamionima više od 50 tona smeća na Gradsku deponiju, navodi se u saoptenju.

Limenke, karton, staklena ambalaža, PET ambalaža, plastika i drugi prikupljen otpad sa tvrđave odnešen je na deponiju gde je, nakon razvrstavanja na trakama i baliranja, upućen u reciklažne centre na dalju separaciju i preradu.

foto: Zorana Jevtić

Na više lokacija na tvrđavi drugi put su, u saradnji sa Egzit fondacijom, postaljeni kontejneri za odlaganje plastičnih čaša i flaša, koji su se pokazali kao dobro rešenje i motivacija posetioca fesetivala za podizanje svesti o zaštiti životne sredine. Sva četiri festivalska dana ovi kontejenri su bili prepuni plastične ambalaže.

foto: JKP Čistoća Novi Sad

"Naš posao završetkom Egzita nije gotov. U narednim danima sledi vraćanje prostora na kojem se održavao festival u prvobitno stanje, nakon što se razmontiraju i otpreme elementi svih bina sa Tvrđave. Tada ćemo imati najviše aktivnosti oko sakupljanja preostalog rasutog otpada", navodi se u saopštenju.

Za potrebe održavanja čistoće pre, u toku i posle Egzita, samo na Petrovaradinskoj tvrđavi, podgrađu i keju, aktivno je radilo 100 radnika JKP „Čistoća", dok je neposredno ili posredno, u kompletnoj organizaciji posla, bilo uključeno oko 150 ljudi.

foto: JKP Čistoća Novi Sad

Kurir.rs

Bonus video: