Foto: Nebojša Mandić, Beta Emil Vaš, Ana Paunković, Nenad Krstić, BETA Amir Hamzagić

postizborni protokol

OD ČETVRTKA RAZGOVORI O NOVOJ VLADI I KURSU SRBIJE: Većina stranaka ide na konsultacije kod predsednika

Iako je reč o uobičajenoj demokratskoj praksi, pojedine partije opozicije neće poslati svoje delegacije u Predsedništvo, što oni koji će se odazvati pozivu smatraju nepoštovanjem institucija

Politika

Većina parlamentarnih partija spremna je da se odazove pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i učestvuje u konsultacijama o formiranju nove vlade, čiji je početak najavljen za četvrtak.

Iako je reč o uobičajenoj parlamentarnoj i demokratskoj praksi, pojedine stranke opozicije ipak neće poslati svoje delegacije u Predsedništvo, što oni koji će se odazvati pozivu smatraju nepoštovanjem institucija, birača i osnovne političke kulture.

Razjedinjeni

Biljana Stojković, predstavnica liste Moramo (koja je u međuvremenu pretvorena u koaliciju Zajedno, i to bez pokreta Ne davimo Beograd), kaže za Kurir da ne treba ići na ove konsultacije zato što "nemamo nikakvu veru u reči Aleksandra Vučića".

foto: Kurir televizija

- Nismo ovoga puta osvojili većinu da bismo imali mandatara, pa u tom smislu ne vidimo razlog zašto bismo išli u konsultacije kod vršioca dužnosti predsednika republike - izjavila je ona.

Na pitanje da li se takvim stavom izražava nepoštovanje prema institucijama, naša sagovornica kaže:

- Institucije će se poštovati u Skupštini kao vrhovnoj instituciji.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd objašnjava za naš list pod kojim uslovima će učestvovati.

- Dok ne dobijemo poziv i ne vidimo šta je tema i poenta sastanka, ne bismo se izjašnjavali, a takođe, logično bi bilo sačekati konstituisanje parlamenta. Nikakve dogovore van formalnih sa njim nećemo voditi niti se odazivati na sastanke koji nisu deo zvaničnih tokova. Smatramo da je zaista loše po naše društvo da se bilo koja opoziciona stranka odluči na koketiranje sa SNS i SPS i bićemo i režimu i njihovim saradnicima najljuća opozicija - poručuje on.

Lista Ujedinjeni za Srbiju ima različite stavove. Dok je DS protiv odlaska kod predsednika, SSP, NS i PSG nameravaju da idu.

foto: PSG

- Ukoliko dobijemo poziv, odazvaćemo se i doći na konsultacije. Nećemo biti deo vladajuće većine, ali mislim da je odlazak na konsultacije normalna parlamentarna praksa - kaže za Kurir lider PSG Pavle Grbović.

Politička kultura i nekultura

Koalicija NADA dolazi na konsultacije jer, kako kaže lider Miloš Jovanović, "postoji neki parlamentarni red u demokratskim društvima koji treba da se poštuje".

foto: Nemanja Nikolić

- Nije to samo pitanje poštovanja institucija, predsednika države, demokratskog poretka i parlamentarne logike već i pitanje poštovanja građana, koji su svoj glas poverili kako nama tako i samom predsedniku države - napominje Jovanović.

I Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, nema dilemu:

foto: Privatna Arhiva

- Ne vidim ni u pozivu predsednika, niti u našoj odluci da učestvujemo bilo kakav senzacionalizam. Odavno smo rekli da je Ustav Srbije za nas sveto pismo i naš suštinski fundament i držimo se onoga što jesu ustavna ovlašćenja. A oni oni koji eventualno razmatraju da ne učestvuju u takvim razgovorima nisu opozicione stranke, već antidržavni elementi.

Lider Dveri Boško Obradović objašnjava da je ustavna obaveza predsednika da pozove sve poslaničke grupe i tome se treba odazvati kao osnovnoj političkoj kulturi.

foto: Kurir televizija

Šef socijalista Ivica Dačić ne krije da ide na konsultacije i da očekuje nastavak saradnje sa SNS.

foto: Kurir televizija

- A oni koji ne žele da idu iskazuju nepoštovanje prema instituciji predsednika i ustavnim obavezama - poručuje on za Kurir.

Raspored mandata

SNS 120

Ujedinjeni 38

SPS-JS 31

NADA 15

Moramo 13

Dveri 10

Zavetnici 10

SVM 5

SPP 3

ZZV 2

SDA 2

KAD 1

* Potvrđeni mandati RIK

Šaip Kamberi

Idemo kod Vučića

Ukoliko Koalicija Albanaca doline bude dobila poziv iz Vučićevog kabineta, razmotrićemo taj poziv, ali bismo verovatno išli na razgovor, najavio je Šaip Kamberi, predsednik Partije za demokratsko delovanje. Prema dosadašnjoj praksi, prvog dana konsultacija predsednik će razgovarati upravo s manjinskim listama, koje su uglavnom najavile dolazak na ove razgovore.

Kurir.rs