Foto: Grad Kruševac

Ministarka Darija Kisić Tepavčević u poseti Kruševcu

SVEČANOST U KRUŠEVCU: Otvorena kvantna soba za osobe sa invaliditetom (FOTO)

Srbija

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović sa saradnicima posetile su Centar za osobe sa invaliditetom „Duga“ u Kruševcu.

Svečano je data na upotrebu i “kvantna soba” koju će, za prevazilaženje problema sa autizmom, povredama i oboljenjima, moći da koriste osobe sa invaliditetom, a uređena je zahvaljujući sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i udruženja „Start za decu“.

Na podršci i kvantnoj sobi zahvalila se direktorka Centra Nevena Lazarević:

foto: Grad Kruševac

- Kvantna soba je proistekla iz jednog dobrog i zdravog druženja sa udruženjem „Start za decu“. Moram samo da naglasim da ova kvantna soba neće biti samo za naše korisnike dnevnog boravka, već i druge osobe sa invaliditetom na teritoriji grada Kruševca”, naglasila je Nevena Lazarević.

„Bajka na talasima“ je projekat koji je podržan od strane Ministarstva za socijalni rad i pre svega velika zahvalnost njima na poverenju i na prepoznavanju cele ideje.

foto: Grad Kruševac

Ovim projektom, doniranjem kvantne sobe ustanovi ovde u Kruševcu, odnosno Centru za osobe sa invaliditetom, nastavljamo tu našu ideju da sve što radimo bude besplatno, kao što će biti ove terapije u kvantnoj sobi. Reč je o najsavremenijem obliku terapije nanotehnologijom, koja se može koristiti za sve konvencionalne terapije, izjavila je Aleksandra Grdinić, predsednica udurženja „Start za decu“.

foto: Grad Kruševac

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović istakla je ovom prilikom veliki značaj kvantne sobe za korisnike Centra, ali i ostalu populaciji i dodala da je saradnja sa resornim ministarstvom na jako visokom nivou.

- Svake godine se povećava broj projekata kojima konkurišemo i za koje dobijamo sredstva. To je pokazatelj da su projekti dobri i da koriste prvenstveno osobama sa invaliditetom, ali drugima koji koriste usluge u socijalnoj zaštiti. Kao grad se trudimo da svake godine odvojimo sve više sredstava za usluge koje pružamo i za sve ono što radimo za osobe koje su u nekoj socijalnoj potrebi ili za osobe sa invaliditetom. Ove godine smo iz budžeta Grada izdvojili preko 310 miliona dinara za potrebe socijalne zaštite, kazala je gradonačelnica Palurović.

foto: Grad Kruševac

Ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević se obratila skupu:

- Ministarstvo kontinuirano podržava rad svih saveza i udruženja na području naše zemlje koja okupljaju osobe sa invaliditetom. Na području grada Kruševca je 10 takvih udruženja čiji rad podržavamo i u toku ove i prethodne godine za njihove aktivnosti izdvojili smo oko 5 miliona dinara.

foto: Grad Kruševac

Takođe, u skladu sa potrebama osoba sa invaliditetom, trudimo se da u sve naše aktivnosti uvrstimo i sva inovativna rešenja čija su istraživanja pokazala da mogu značajno da utiču na poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

Za ovu kvantnu sobu u Kruševcu smo izdvojili oko 900.000 dinara, a čuli smo da je spektar njenih aktivnosti i mogućnosti dejstva izuzetno širok, rekla je Ministarka.

Kurir.rs/Ž. M.