Foto: AP

POLITIKA

SKANDAL U BRITANIJI: Srebrenicu i Ukrajinu stavili u isti koš

U pitanju su dve sasvim različite stvari, nije moguće to upoređivati, ocenjuje Miodrag Linta

Politika

Član britanskog parlamenta, lider Škotske nacionalne partije (SNP) Ijan Blekford uporedio je prekjuče Srebrenicu sa aktuelnim dešavanjima u Ukrajini! Ocenjujući da se u Srebrenici dogodio genocid, on je taj događaj povezao sa onim što se dešava u Ukrajini.

Govor u parlamentu

foto: EPA

- Svi bi trebalo da odvojimo vreme ove nedelje, na 27. godišnjicu genocida koji se tamo desio (u Srebrenici, prim. aut.), da razmislimo o okolnostima i sramoti da nismo bili u mogućnosti da zaustavimo ubistva toliko nevinih dečaka i muškaraca i silovanje toliko žena. Moramo naučiti lekcije iz toga jer sada, naravno, mislimo na one u Ukrajini koji se suočavaju s ratnim zločincima i moramo uraditi sve da oni koji su odgovorni odgovaraju za zločine protiv čovečnosti - kazao je Blekford u svom govoru u britanskom parlamentu.

Demantuju ga činjenice

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta za Kurir je naglasio da nikako nije moguće porediti Srebrenicu sa aktuelnim dešavanjima u Ukrajini.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Pre svega, brojne činjenice potvrđuju da nije bio u pitanju genocid, već zločin, kao posledica osvete zbog brojnih svirepih zločina koje su počinile snage bivšeg komandanta snaga bosanskih muslimana u Srebrenici Nasera Orića nad Srbima. Dakle, nije bio cilj uništenje muslimana, već zločin. Svakako da apsolutno ne može Srebrenica da se poredi s dešavanjima u Ukrajini, jer su u pitanju dve sasvim različite stvari, nije moguće upoređivati i različite okolnosti i različit kontekst - naglasio je Linta.

Inače, i britanski premijer Boris Džonson je na početku prekjučerašnjeg redovnog nedeljnog odgovaranja na pitanja zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta podsetio na, kako je rekao, "genocid u Srebrenici". On je, između ostalog, istakao kako se nastavlja borba protiv onih koji negiraju zločine, kako u BiH tako i širom sveta.

I. Ž./ Foto/Source:AP