Deonica budućeg auto-puta u Crnoj Gori od Boljara do Bara, Foto: Printscreen/Youtube/Za volanom

Nije baš sve savršeno

KOJE SU MANE PRVOG AUTO-PUTA U CRNOJ GORI: Evo na šta vozači moraju da obavezno obrate pažnju (VIDEO)

Crna Gora

Dan pre otvaranja dela budućeg auto-puta od Boljara do Bara, odnosno deonice od Kolašina do Podgorice, autor emisije "Za volanom" Saša Marković provezao se rutom dugom 41 kilometar i svoje impresije i zamerke dokumentovao video prilogom na Jutjub kanalu.

Mnogi turisti iz Srbije će rado koristiti tu brzu saobraćajnicu kako bi izbegli putovanje kroz kanjon Morače, koje je većini bilo naporno za vožnju, a uštedeće i vreme jer se starim putem išlo sat i po uz brojne krivine i opasnosti, dok se novim stiže za 25 minuta.

Prvi auto-put u Crnoj Gori, preciznije pomenuta deonica, puštena je u saobraćaj 13. jula na Dan crnogorske državnosti. Najverovatnije će nositi ime po princezi Kseniji Petrović Njegoš, prvoj ženi vozaču na Balkanu. A šta sadašnje vozače očekuje, Marković je proverio krenuvši iz Podgorice do Kolašina.

U tunelima problem prave šahtovi u desnoj tracifoto: Printscreen/Youtube/Za volanom

I već u prvom tunelu i prva zamerka, koja se prenela i na drugi... Kaže da je osvetljenje dobro, da je signalizacija jasna ali da "asfaltna površina nije baš savršena zbog šahtova u desnoj traci".

Naplatna rampa sa istaknutim putarinamafoto: Printscreen/Youtube/Za volanom

Stoga savetujemo da posebno obratite pažnju na to i da pređete u levu bržu traku kako biste izbegli "drmusanje" automobila koje se, kao što znamo, na šahtovima dosta oseti, posebno kada posle nekog vremena dodatno ulegnu. Ponekad postaju prave udarne rupe.

Na mostu Moračica asfalt je mogao biti kvalitetnijifoto: Printscreen/Youtube/Za volanom

Nedugo potom naišao je na most Moračica. Tu je pohvalio zaštitnu ogradu od vetra, koji može biti veoma jak, uz opasku da ponovo asfaltna podloga nije u savršenom stanju i da ima blagih vibracija.

Marković dalje ukazuje na proširenje saobraćajnice na tri trake, a na prvom izlazu iz pravca Podgorice Pelev brijeg pokazao je i kako izgleda prostrano odmorište.

Izgradnja auto-puta je uzela svoj danak u odnosu na prirodufoto: Printscreen/Youtube/Za volanom

U većem delu priloga nema primedbi na kvalitet, ali morao je da zastane na mostu Zagrađe (to je smeo da uradi pošto, kao što rekosmo, saobraćaj još nije bio pušten) odakle se vidi jedna od baza izvođača radova. Zabeležio je kako je izgradnja auto-puta tu neminovno uticala na uništenje prirode.

Konstatovao je da se ka Kolašinu i dalje smenjuju mostovi i tuneli, a naposletku je pokazao isključenje za Mataševo gde je na tabli označeno da je tu zapravo izlaz ka Beogradu.

Kraj deonice od Podgorice do Kolašina duge 41 kilometar foto: Printscreen/Youtube/Za volanom

- Utisak je da je deonica Smokovac - Mateševo prilično dobro pripremljena za obavljanje saobraćaja. Postoje tu neke sitnice u savršenosti kolovoza, posebno u tunelima. U većem delu postoji čak i treća traka, tako da bi trebalo da bude prilično dobar protok saobraćaja - zaključio je Marković.

Kurir.rs

Bonus video: