Foto: Profimedia

budite kreativni

NAPRAVITE PICU OD LUBENICE S FETA SIROM: Omiljeno letnje osveženje ne mora da bude samo slatka kriška! Verujte nam na reč (RECEPT)

Žena

Ovo slatko povrće (da, da, lubenica nije voćka) najčešće iznosimo na sto standardno, ali postoji još zabavnih načina kako da bude još primamljivija, a za to vam nisu potrebni nikakvi posebni alati ili veštine.

Lubenica je sigurno jedan od vesnika leta i odlično osveženje u vrelim danima. Osim što sadrži vitamine i minerale koji su nam preko potrebni, ona ima i visok udeo vode što nas štiti od dehidracije. Osim crvene lubenice, na pijacama i u supermarketima možemo pronaći i žutu, a obe su jednako ukusne.

Samo za punoletne

Lubenica se u samo nekoliko koraka pretvara u najbolju čašu za koktele - ali i najveću. Presecite je napola i mikserom na laganoj brzini izblendajte crveno meso. U sok dodajte malo džina, belog ruma ili votke i još voćnog soka po želji. Sve dobro promešajte, dodajte pokoju kockicu leda i nekoliko slamčica. Ovako poslužena lubenica najbolje se ispija udvoje.

foto: Shutterstock

Torta od lubenice

Jedan od najzabavnijih načina kako poslužiti lubenicu je onaj u obliku torte. Očistite je od kore, isecite na velike okrugle ploške jednake veličine i debljine. Višak lubenice grickajte dok pripremate "tortu". Ako volite da jedete šlag uz voćne salate, onda na svaku plošku stavite malo šlaga (nije obavezan), omiljenog voća po izboru i tako sve dok ne dobijete najzdraviju tortu ovog leta. Mljac!

Kuglice od lubenice

Ne trebaju vam posebni alati da ih napravite. Presecite lubenicu na dve polovine i pomoću kašike za sladoled, ili one male za čaj ili kafu, kružnim pokretima izdubite komadiće i poslužite u činiji. Pre toga izvadite semenke, a ovakve loptice biće i odličan dodatak voćnoj salati.

foto: Shutterstock

Sladoled od jednog sastojka

Hladna lubenica vam nije dovoljno osvežavajuća? Ne brinite, uz blender i zamrzivač, napravićete čudo. Jednostavno izdvojte crveno meso lubenice u blender i usitnite je, ali ne toliko da postane sok, nego da ostane još koji komadić. Smesu stavite u kalupe za sladoled ili led i zamrznite na nekoliko sati.

foto: Profimedia

Voćna pica

Isecite lubenicu na ploške (s korom) koje ćete zatim podeliti na osam jednakih trouglova. Na svaki stavite malo šlaga, komadiće omiljenog voća i poslužite na poslužavniku za picu. Oni istančanog ukusa mogu se odvažiti i dodati malo feta sira - verujte nam, odlično je!

Kurir.rs/Lena/Lj.J.