Foto: Printscreen, Profimedia

na današnji dan pre 27 godina

UBIO NAJOPASNIJEG KRIMINALCA 90-IH, ZBOG MARKA MILOŠEVIĆA PUŠTEN IZ ZATVORA: Učesnik prve sačekuše izrešetan u centru Beograda

Crna Hronika

Dragan Popović Dadilja, čuveni lik iz beogradskog podzemlja devedesetih godina, ubijen je na današnji dan pre 27 godina.

Tog 18. jula 1995. izrešetan je ispred hotela "Palas" u Beogradu. Imao je 35 godina...

Dragan Popović Dadilja bio je "pulen" Ranka Rubežića, balkanskog Dač Šulca. Još tada je bilo poznato da se Rubežić prema njemu i Milovanu Vujisiću, takođe svom "vojniku", često ophodio poprilično bezobrazno, pa i bezobzirno, ali na kraju krajeva, takav je bio prema svima, prenosi Mondo.

Bilo kako bilo, Dadilja i Vuja se pridružuju Borisu Petkovu i Bojanu Petroviću, te 1985. ubijaju Rubežića u prvoj organizovanoj sačekuši na beogradskom asfaltu.

Pričalo se da je svima u podzemlju laknulo kad je Dač Šulc ubijen, jer su ga se bukvalno svi plašili.

Za ubistvo Rubežića osuđeni su upravo Dadilja i Vuja na po 15 godina robije. Ipak, čudnim spletom okolnosti, obojica su amnestirani nakon polovine odležane kazne, pušteni su u istom danu i odmah su angažovani kao profesionalni vozači-instruktori Marku Miloševiću za reli trke.

Time su otvorili vrata ka novim poslovima, te je Dadilja ubrzo počeo da radi sa švercom nafte i na tome zgrnuo velike novce. Uz naftu je polako uplovio i u šverc cigareta i alkohola.

Kako mu je rasla imperija, tako je raslo i njegovo ime u kriminalnom miljeu. Postao je vlasnik nekolicine kockarnica po Srbiji i Beogradu.

Boris Petkov i Dragan Popović Dadiljafoto: Printscreen/Legende devedesetih

Tokom vremena, blisko se sprijateljio sa Goranom Vukovićem Majmunom, te je bio često viđen gost u njegovom klubu "Luv" na Voždovcu.

Dragan Popović Dadilja pred kraj života često je posećivao hotel "Palas" i nadgledao radove na njegovoj rekonstrukciji, pošto je planirao da u njemu otvori još jednu kockarnicu.

Upravo se izlazeći iz ovog hotela, 18. jula 1995. godine, našao na nišanu napadača koji je u njega sasuo rafal. Ubica nikada nije otkriven.

Postoje tri verzije koje se ističu kao motivi ovog ubistva:

- zadužio se preko 20 miliona nemačkih maraka koje nije imao da vrati;

- tokom sankcija je za državu uvozio alkohol preko svoje firme, pa se malo "zaračunao";

- Petljao se sa drogom, pa je Albancima ostao dužan za 10 kilograma.

Nijedan od ovih motiva nikada nije potvrđen.

(Kurir.rs/Mondo)