Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Ostavka Dragija - udarac za Italiju i EU

Lični stav

Kriza se ponovo nadvila nad Italijom jer je predsednik Italije Serđo Matarela raspustio oba doma parlamenta. Italijani će, prvi put posle Drugog svetskog rata, na jesen izaći na birališta, i to osam meseci pre punog isteka mandata parlamentarnog saziva.

Sve je kulminiralo 14. jula, kad je Dragi podneo ostavku jer je jedna od članica vladajuće koalicije iz Pokreta 5 zvezda odbila da glasa za zakon koji bi građanima olakšao svakodnevni život. Predsednik Matarela je ostavku odbio i primorao Dragija da prvo u Senatu, a potom u Predstavničkom domu potraži poverenje. Procedura je okončana u sredu uveče, na prvom koraku u Senatu, gde su Pokret 5 zvezda, Napred Italija i Liga odbili da podrže Dragija.

Sa sadašnjim izbornim zakonom, desničarski savez (Braća Italije, Liga, Napred Italija) ima velike izglede da trijumfuje. Lako je moguće da će, i u Predstavničkom domu i u Senatu ostvariti dvotrećinsku većinu, koja bi im omogućila promenu Ustava bez obaveze potvrđivanja na referendumu.

Mesto premijera pripašće onoj stranci koja u okviru pobedničke koalicije dobije najviše glasova. Tome je trenutno najbliža Ðorđa Meloni, liderka neofašističke stranke Braća Italije.

Levi spektar je, kako sada stvari stoje, u komplikovanoj situaciji. Samo objedinjeni savez koji bi uključivao Pokret 5 zvezda, Demokratsku stranku i manje političke partije levog centra i centra može parirati desnici. Međutim, trvenja koja su dovele do pada Dragijeve vlade pokazuju da je partnerstvo Demokratske stranke i Pokreta 5 zvezda malo verovatno.

Koalicija levih partija s Demokratskom strankom u srcu značila bi kontinuitet Dragijeve vlade. Takva vlada bi nastavila da sprovodi reforme koje je Dragi pokrenuo.

Ugledni ekonomista i bankar, bivši predsednik ECB Mario Dragi postao je premijer pre 18 meseci. Podržala ga je široka koalicija koja je uključivala Demokratsku stranku levog centra, levi populistički Pokret 5 zvezda, ultradesničarsku populističku stranku Liga i umereno desnu konzervativnu partiju Napred Italija. Od ključnih političkih snaga u zemlji samo ga Braća Italije nisu podržala.

Italija se u tom trenutku suočavala sa užasom pandemije, ogromnim javnim dugom, političkom paralizom, zbog koje je bilo nemoguće krenuti u nužne i bolne reforme energetskog sektora, poreskog sistema, katastra, zakona o konkurenciji...

Dragijeva vlada nacionalnog jedinstva obezbedila je zemlji političku stabilnost i mogućnost povlačenja 191,5 milijardi evra od EU za oporavak od pandemije. Dragi je umnogome promenio sliku Italije i ojačao njen međunarodni uticaj. Postao je jedna od vodećih ličnosti evropske politike. Čvrsto se zalagao za zajedničke odgovore vezane za energetsku krizu, te pomoć državama i građanima EU u suočavanju s posledicama brutalne ruske invazije na Ukrajinu. Podržao je snažne sankcije EU prema Moskvi i bio jedan od zagovornika da se Ukrajini ponudi status kandidata za članstvo u EU.

Dragijev odlazak zadaće veliki udarac Italiji i EU uoči veoma teškog perioda koji sledi. Kad se podvuče crta, Mario Dragi je ostavio Italiju u neuporedivo boljoj poziciji u odnosu na onu koju je zatekao kad je postao premijer u februaru 2021.