Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

odluka visokog predstavnika

ŠMIT SE VRATIO IZ NEMAČKE U BIH U utorak nameće odluku o izmeni Izbornog zakona! Menja se i ustav Federacije BiH

Bosna i Hercegovina

Visoki predstavnik Kristijan Šmit vratio se danas u Bosnu i Hercegovinu iz Nemačke, a u utorak bi trebalo da donese odluku o izmenama Izbornog zakona BiH i Ustava federacije BiH, objavio je sarajevski portal Kliks (klix.ba).

Šmit je prethodnih dana boravio u Nemačkoj, a prethodno je obelodanjeno da namerava da iskoristi "bonska ovlašćenja" i nametne izmene Izbornog zakona u odnosu na funkcionisanje domova parlamenta Federacije BiH, izbor rukovodstva tog bosanskohercegovačkog entiteta i izbor sudija Ustavnog suda FBiH.

Osim izmena Izbornog zakona BiH, Šmitovim odlukama menja se i Ustav Federacije BiH.

Mediji u BiH objavili su nacrt Šmitove odluke, nakon čega su usledile brojne reakcije bošnjačkih političara i javnih ličnosti, koji su optužili Šmita da radi za račun hrvatske strane u BiH, ali i na novim etničkim podelama u BiH.

Portal Kliks navodi da će Šmit, bez obzira na sve, nametnuti izmene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, uz manje promene, koje suštinski neće mnogo odstupati od objavljenog nacrta odluke.

Prema pisanju ovog portala, ključni problem i dalje će ostati uvođenje cenzusa od tri odsto za delegiranje delegata u Dom naroda FBiH.

Time bi, kako se navodi u tekstu, "bili izgubljeni hrvatski delegati u dva kantona, što bi moglo da napravi značajnu promenu u raspodeli političke moći u BiH".

Poslanik u nemačkom Bundestagu Josip Juratović izjavio je za regionalnu N1 televiziju da je "preuranjeno govoriti o bilo kakvoj odluci Kristijana Šmita o izmenama Izbornog zakona".

On je rekao da "ima saznanja da će četrdeset eksperata, među kojima če biti i predstavnici političkih stranaka, u utorak, 26. jula, održati sastanak i zauzeti pozicije".

Za razliku od svog stranačkog kolege Adisa Ahmetovića, koji je pozvao Šmita da odustane od najavljene odluke, Juratović je kazao da ne želi da reaguje dok odluka ne bude zvanična.

"Šmit je prvi Visoki predstavnik koji ne donosi odluke sam, već je pozvao stručni tim na osnovu deklaracije, koja je pre godinu dana dobila šezdeset hiljada potpisa i na principu te deklaracije pozvao je sve da se donese najbolje rešenje", kazao je on.

Kurir.rs/Beta