Foto: Profimedia, AP, Dado Đilas, Printscreen

DEMONSTRACIJA SILE

KRADU NAS, VREĐAJU, PONIŽAVAJU, IŽIVLJAVAJU SE: Ima li kraja nepravdama nad Srbima, setimo se Noleta, Ivane, Milorada, Tijane...

Ostali sportovi

Svedoci smo da se godinama, pa i decenijama unazad širom meridijana dešavaju ozbiljne nepravde nad srpskim sportistima. Poslednja u nizu desila se u noći između nedelje i ponedeljka na SP u atletici, kada je glavni akter bila Ivana Španović Vuleta.

foto: Starsport, Printscreen

Skakačica udalj mogla je do bronzane medalje u Judžinu, u Oregonu u SAD, jer je posle sjajnog skoka imala dužinu bolju od Brazilke Letisije Oro Melo koja je skočila 6,89 metara. Međutim, tada se oglasio kompjuter, objavivši da je Ivana Španović Vuleta prestupila. Gledale su sudije snimak na kojem se vidi da Srpkinja ne gazi liniju, međutim odluka je ostala, pa je Ivana na kraju zauzela sedmu poziciju sa najboljim skokom od 6,84 metara.

Srpkinja je teško i emotivno podnela odluku, a sve nas u Srbiji nepravda je podsetila na ukradene dve zlatne medalje Miloradu Čaviću, golgotu koju je prošao Novak Đoković na US openu, vređanje inteligencije kada je tekvondistkinja Tijana Bogdanović u pitanju, krađu košarkaške reprezentacije na EP u Turskoj...

foto: Beta Ap

Milorad Čavić - OI u Pekingu

Kosovo je Srbija

Dva puta je Milorad Čavić ostajao bez zlatne medalje 2008. godine, prvi put na EP, drugi put na OI. Desilo se to na EP u Holandiji, kada je posle maestralne trke na 50 metara delfin izašao na pobedničko postolje u majici - Kosovo je Srbija. Iako je istu majicu nosio tokom celog Šampionata u Ajndhovenu, Disciplinska komisija evropske plivačke federacije je tada zbog žalbe koju je podneo organizacioni komitet EP, hitno zasedala i donela odluku o suspenziji Čavića i oduzimanju medalje. Išli su toliko daleko da su mu zabranili da učestvuje u disciplini 100 metara delfin i time mu oduzeli pravo da uzme još jedno zlatno odličje.

foto: EPA PATRICK B. KRAEMER

Krađa zlata

Srpski plivač Milorad Čavić doplivao je prvi do cilja na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, u disciplini 100 metara delfin. U direktnom duelu Čavić je tukao američku plivačku ikonu Majkla Felpsa. Iako snimak pokazuje da je Čavić stigao prvi, merilac vremena, kompanija "Omega" izdala je smehotresno saopštenje u kojem je navela da Srbin nije dovoljno jako stisao blok, te da je zbog toga Felpsu pripalo zlato, čime je Amerikanac stigao do svetskog rekorda, od osam zlata na olimpijskim igrama.

foto: Printskrin

Ivana Španović Vuleta - SP u Londonu

Prokleti papir

Najbolja srpska atletičarka ostale je bez zlata na Svetskom prvenstvu u Londonu 2017. godine, nakon što joj je tokom poslednjeg skoka spao papir sa brojem na leđima. Skok je bio preko sedam metara, ali je papir napravio trag u pesku ispod linije, pa je Ivana Španović na bizaran način ostala bez bilo kakve medalje, umesto da se iz Londona vrati sa titulom šampionke sveta.

foto: Tviter/Profimedia

Novak Đoković - US open

Loša gluma za suspenziju

Novak Ðoković, najbolji teniser današnjice, diskvalifikovan je sa US opena 2020. godine, posle glume i kreveljenja sudijnice Lore Klark. Srbin je vremešnu Amerikanku nehotice pogodio loptom u grlo, a ona je pala i počela da glumi da se bori za život. Dok joj se Novak izvinjavao gledala ga je kao da želi da ga ubije. Iako su lekari ustanovili da Klarkova nema bilo kakvih zdravstvenih posledica, organizatori su izbacili Đokovića iz takmičenja i time mu uzeli jedan grendslem trofej.

foto: Dado Đilas

Tijana Bogdanović - OI u Riju

Sramna otimačina

Srpska tekvondistkinja Tijana Bogdanović zahvaljujući sudijskoj nepravdi ostala je bez zlatne medalje na OI u Riju 2016. godine. Tijana je u finalu izgubila od Kim So-Hui iz Južne Koreje sa 7:6, pošto joj arbitri nisu priznali poen za pobedu sa objašnjenjem da je vreme isteklo, što nije bio slučaj. Jasno se na TV snimku videlo da je Tijanin udarac bio ispravan u poslednjoj sekundi. Udarac bio joj doneo izjednačenje i zlato, jer se pobednikom proglašava onaj ko osvoji poslednji poen.

foto: Printskrin

Košarkaši Srbije - EP

Tundžeri bio u autu

Košarkaška reprezentacija Srbije ostala je bez medalje na EP u Turskoj 2010. godine. Turski košarkaš Kerem Tundžeri u polufinalu protiv Srbije, tada je pre poslednjeg koša za konačan rezultat 83:82 nagazio aut liniju, međutim sudije se nisu oglasile. Iako je TV snimak pokazao na tešku materijalnu grešku, arbitri nisu reagovali. Uzalud su bile žalbe srpskih košarkaša i čelnika Saveza, Turci su otišli u finale gde su poraženi od SAD.

foto: montevideoproject.com

Fudbaleri Kraljevine - SP 1930.

Fudbaleri Kraljevine Jugoslavije na prvom SP u fudbalu 1930. godine u Montevideu žestoko su pokradeni u polufinalu protiv Urugvaja (1:6). Ekipa je bila sastavljena isključivo od srpskih fudbalera, pošto su Hrvati bojkotovali reprezentaciju. Blagoju Moši Marjanoviću poništen je čist gol za 2:2, a on, Aleksandar Tirnanić, Ivica Bek, Milutin Ivković, Milovan Jakšić, Branislav Sekulić i ostali u polufinalu su bili svedoci kako lopta izlazi van igre, a onda je jedan policajac vraća u teren, gde urugvajski fudbaler postiže pogodak za 3:1.

Kurir sport/A. Radonić