Foto: Profimedia

UŽAS!

ŽELITE LI OVAKO DA MUČITE SVOJU BEBU? Razmislite pre nego što ZAPALITE cigaru u TRUDNOĆI: Gušite novi život koji se razvija u vama

Žena

Dim cigarete sadrži preko 4.000 hemikalija, cijanid, olovo i čak 60 sastojaka koji izazivaju rak. Iz tog razloga pušenje nije preporučljivo, ali odrasla osoba sposobna je sama da odluči da li to želi da priušti svom telu.

foto: Profimedia

Ipak, nerođeno dete koje se razvija u majčinom stomaku ne može da odbije dim cigarete koji majka reši da unese u sebe. Kada pušite u trudnoći, toksini iz duvana dospevaju u krvotok, koji je bebin jedini izvor kiseonika i hranljivih materija.

Manjak kiseonika koji beba dobija može da ima veliki uticaj na bebin rast i razvoj. Pušenje tokom trudnoće udvostručuje šansu da se beba rodi pre vremena ili s manjom telesnom težinom.

Prevremeno rođena beba najčešće je teška između 1.600 i 1.900 grama, a neke bebe imaju znatno manju težinu. Koža joj je providna, mogu da se vide arterije i vene, a polne karakteristke obično nisu u potpunosti razvijene. Najčešće nedeljama, a neke bebe i mesecima, ostaju u bolnici u inkubatoru.

Ovo su samo neke od posledica koje se mogu desiti vašem detetu ukoliko se odulčite da nastavite da pušite u trudnoći ili čak da provodite više vremena u zadimljenom prostoru. Međutim, ako vam ni to nije dovoljno, pogledajte kako se vaša beba oseća u stomaku kada vi povučete dim i zapitajte se da li želite da ovako pati i da li je jedna cigareta vredna toga.

(Kurir.rs)

Bonus video: