Foto: Printscreen/YouTube

zanimljivost

OTIŠLA NA TROPSKI ODMOR? Grenlanska ajkula otkrivena u koralnim grebenima na obali Belizea

Planeta

Grenlandska ajkula živi u ledenim arktičkim vodama oko Grenlanda i Islanda zbog čega su istraživači bili šokirani kada su pronašli jednu kako "letuje" u koralnim grebenima na obali Belizea.

Ovo je prvi put da je grenlandska ajkula primećena u zapadnim Karibima, u blizini drugog najdužeg koralnog grebena na svetu, navodi se u saopštenju Međunarodnog univerziteta Floride (FIU).

Devanši Kasana, doktorant na FIU, radila je sa lokalnim ribarima na tagovanju tigrastih ajkula kada je primetila da jedna id ajkula ne liči na tigrastu.

Ona je svom savetniku poslala fotografiju velikog, tromog stvorenja, koji je potvrdio da je to ili grenlandska ajkula ili hibrid između grenlandske ajkule i pacifičke ajkule spavačice, navodi FIU.

Jedan od ribara na projektu bio je šokiran otkrićem. "Uvek sam uzbuđen kad zabacim udicu u dubinu jer znam da tamo dole ima stvari koje još nismo videli u Belizeu, ali nikada nisam mislio da ću uhvatiti grenlandsku ajkulu“, rekao je Omar Fauk, jedan od ribara iz Belizea.

Grenlandske ajkule su najdugovečniji kičmenjaci na svetu, sposobne da žive najmanje 400 godina, pokazala je stgudija iz 2016. Ali ima još mnogo toga da se nauči o ovoj misterioznoj ribi koja se sporo kreće i može da izraste u dužinu i do sedam metara i teži 1,5 tone. Pošto više vole neverovatno hladne, duboke vode, naučnicima je teško da ih prate.

Kurir.rs/CNN