Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

hrabro

POGINULA LEGENDARNA PUKOVNICA VOJSKE DNR: Ko je Olga Kačura kojoj je Putin posthumno dodelio zvanje HEROJA RUSIJE! VIDEO

Planeta

Olga Kačura, komandant raketnog diviziona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, sa ratnim imenom „Korsa“, poginula je juče, javlja portal Carigrad.

Vladimir Putin je potpisao ukaz o dodeli Kačuri koja je imala čin pukovnika zvanja Heroja Rusije Kačuri, a juče joj je rukovodstvo DNR dodelilo zvanje Heroja Donjecke Republike.

Ukrajinske „patriote“ očekivano su se obradovale smrti žene koja je postala jedan od simbola narodnog otpora u Donbasu.

Podsetimo, Korsa je poginula kada su se ona i njeni ljudi vraćali sa svojih položaja kada su naišli na vatru Oružanih snaga Ukrajine kod Gorlovke. Ratni dopisnici koji poznaju komandanta govore o njoj kao o talentovanoj, veseloj i neshvatljivo hrabroj.

Komandant Korsa stajao je na početku formiranja Narodne milicije DNR. Olga Kačura je iz porodice oficira - 12 generacija vojnika. Služila je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine do 2012. godine, a 2014. je prebegla u DNR. Tokom rata usvojila je dečaka, a njena ćerka je neko vreme služila u jedinici kod svoje majke.

Sama Korsa je od 2014. komandovala divizionom raketne artiljerije DNR u Gorlovki, jednom od najopasnijih područja. Uspela je da školuje stotine boraca, a pod komandom je imala 140 artiljeraca.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Carigrad