Ilustracija, Foto: Twitter/Joyce Karam

novo žarište

KRENULA PALESTINSKA OSVETA U GAZI: Zasuli raketama jug Izraela, moćna Gvozdena kupola odmah aktivirana! VIDEO

Planeta

Aktiviran je protivvazdušni raketni sistem Izraelskih odbrambenih snaga „Gvozdena kupola“. Iz Gaze se ispaljuju rakete, Gvozdena kupola pokušava da ih presretne, a u priobalnom gradu Aškelonu se oglešavaju sirene. Izvori u Izraelu tvrde da su najmanje dve rakete Iron Dome viđene kako presreću rakete iz Gaze. U ovom trenutku, međutim, nema zvanične potvrde Ministarstva odbrane koliko je raketa ispaljeno iz Gaze i da li ih je presrela izraelska protivvazdušna odbrana.

Raketni napad iz Gaze prema Izraelu dolazi samo nekoliko sati nakon što je Izrael pokrenuo operaciju „Zora“ protiv terorističke grupe Islamski džihad u Pojasu Gaze.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su pomoću drona pogodile dva skladišta oružja Islamskog džihada i jedan raketni bacač u pojasu Gaze.

U maju 2021. Izrael i Gaza su razmenili kontinuirane i intenzivne raketne napade. Izrael je pribegao upotrebi svojih vazdušnih snaga i bio je veoma blizu slanja kopnenih trupa i teških oklopnih vozila i tenkova u Gazu. Ipak, međunarodni pritisak na Tel Aviv zaustavio je ovu Netanjahuovu odluku. Gaza je testirala izraelski sistem protivvazdušne odbrane Gvozdene kupole tako što je podvrgla skoro sve gradove u zemlji raketnoj vatri. Propalestinske jedinice ispalile su tri projektila iz Sirije; iz Libana je ispaljeno nekoliko artiljerijskih granata. Hamas koristi rakete svoje proizvodnje – Kasam. Kao što smo ranije pisali, ova odluka Palestinaca je čudna, jer imaju mnogo tehnološki naprednije rakete i veću razornu moć.

Izrael se, sa svoje strane, branio sistemom protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola, koji je presreo više od 90% raketa ispaljenih širom zemlje. Tel Aviv je izveo nekoliko vazdušnih napada, od kojih je jedan bio impresivan – 150 aviona, 165 ciljeva i više od 1.000 bombi za nekoliko sati. Izrael je uništio veći deo Hamasovih podzemnih tunela u Gazi, poznatih kao Hamasov metro.

Izrael je saopštio da je ID ubio 120 pripadnika Hamasa i više od 20 pripadnika Islamskog džihada. Ukupno su ubijena 232 Palestinca, od kojih 65 maloletnih. Međutim, nije jasno da li ovaj broj uključuje ubijenih 120 pripadnika Hamasa.

Kurir.rs/Bulgarian Millitary