Foto: Profimedia, Printscreen/Twitter

tajvanska kriza

PELOSI IPAK NIJE BILA TAKO HRABRA? Kineski general: Naterali smo njen avion da ide zaobilazno do Tajvana! VIDEO

Planeta

Akcije kineske vojske primorale su avion predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi da skrene na putu ka Tajvanu, rekao je general kineske Narodnooslobodilačke vojske (PLA).

PLA u utorak je sprovela „potpuno praćenje i nadgledanje“ transportnog aviona C-40 američkog ratnog vazduhoplovstva koji je prevezao Pelosi na Tajvan iz Kuala Lumpura, primoravši ga da zaobiđe istočno od Filipina umesto da preseče Južnokinesko more, tvrdi general-major Meng Ksiangkingu, profesoru na Univerzitetu nacionalne odbrane, vrhunskoj akademiji PLA, prenosi SCMP.

„Naše trupe raspoređene na više lokacija postale su odvraćanje [avionu]“, rekao je Meng za državnu televiziju CCTV, dodajući da je PLA postavila pomorske i vazdušne snage u oblastima južno od Tajvana, uključujući kanal Baši.

Ali Meng nije elaborirao koje mere je PLA preduzela za „praćenje i nadzor“. Meng je takođe rekao da je najava PLA o vežbi kod istočne obale Tajvana primorala udarnu grupu nosača aviona USS Ronald Regan, koja je bila u blizini tog područja da zaštiti Pelosi, da plovi stotinama kilometara istočno od ostrva.

Kurir.rs