poruka

EVROPSKA KOMISIJA ZA KURIR: Od Srbije očekujemo da smanji zavisnost od ruskog gasa! IMA NAŠU POMOĆ ZA TO

Politika

Evropska unija (EU) rešena je da se što pre oslobodi zavisnosti od ruskog gasa, a isto to, kako kažu za Kurir u Briselu, očekuju i od Srbije kao kandidata za članstvo u Uniji. Kako ističu, naša država u tom poslu ima konkretnu pomoć EU.

Rusija nepouzdan snabdevač

- EU je jasno stavila do znanja da je smanjenje naše zavisnosti od uvoza fosilnih goriva iz Rusije hitan imperativ. Najnovije akcije još jednom podsećaju na nepouzdanost Rusije kao snabdevača energentima - kaže za Kurir portparol Evropske komisije (EK) Peter Stano i dodaje:

Izgradnja gasnog interkonektora Srbija-Bugarskafoto: Beta

- EU pomaže Srbiji da smanji energetsku zavisnost od Rusije. Od svih zemalja kandidata, uključujući Srbiju, očekuje se da se u potpunosti usklade sa zakonodavstvom EU i političkim prioritetima, uključujući i one iz plana "REPowerEU". Na poslednjem Evropskom savetu, u maju, evropski lideri dali su političke smernice za naš nastavak rada na planu "REPowerEU" za postepeno ukidanje zavisnosti EU od ruskih fosilnih goriva što je pre moguće. U okviru ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan jačamo našu podršku u oblasti energetske bezbednosti kroz ulaganja u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, izgradnju i rehabilitaciju Transbalkanskog elektroenergetskog koridora. Cilj je da se smanji zavisnost od fosilnih goriva, da se pomogne partnerima u boljoj integraciji energetske mreže i pristupu energiji iz više izvora.

Peter Stanofoto: Printscreen

Vredan grant

Srbija je, kaže naš sagovornik, dobila grant od bezmalo 50 miliona evra za energetsku diversifikaciju.

- Što se tiče energetske diversifikacije i puteva snabdevanja, EU grantom od 49,6 miliona evra finansira najvažniji projekat Srbije, u sadašnjim okolnostima, za obezbeđenje energetske sigurnosti - izgradnju gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, koji je fizički preduslov za otvaranje srpskog tržišta gasa za neruske izvore gasa. Drugi veliki projekti koje finansira EU u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan uključuje Transbalkanski elektroenergetski koridor kroz Srbiju i pripremu novog gasnog interkonektora sa Severnom Makedonijom, za šta je trenutno obezbeđena tehnička pomoć. U pripremi je i nova podrška projektima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. U bliskom kontaktu sa Sekretarijatom Energetske zajednice takođe pratimo i situaciju sa cenama i sigurnošću snabdevanja u regionu. Štaviše, Srbija je, zajedno sa ostalim partnerima sa zapadnog Balkana, pozvana da učestvuje u novoj energetskoj platformi koju je uspostavila EU o zajedničkoj kupovini gasa - zaključuje Stano.

Šta je "REPowerEU" - paket težak 300 milijardi evra

Najkasnije od 2027. godine bez ruskih energenata

Evropska komisija je u maju predstavila plan "REPowerEU" kao odgovor na poteškoće i poremećaje koje je ruska invazija na Ukrajinu izazvala na globalnom energetskom tržištu. Taj plan - koji pokriva pitanja logistike, štednje energije, smanjenja emisije i obnovljivih izvora energije - predviđa prestanak zavisnosti od ruskih energenata do 2027. godine. "REPowerEU" obuhvata paket od gotovo 300 milijardi evra, koji uključuje efikasniju upotrebu goriva i brže uvođenje energije iz obnovljivih izvora.

Inače, Rusija je pre invazije na Ukrajinu godišnje EU isporučivala oko 155 milijardi kubika gasa. Prema nekim procenama, smanjenjem uvoza ruskih fosilnih goriva Unija može uštedeti gotovo 100 milijardi evra godišnje.

B. Karović