Ilustracija, Foto: Shutterstock

jasno

TAJVAN NA KORAK DA POSTANE NOVA UKRAJINA: Kineski stručnjak jasno rekao da to zavisi od jedne svetske sile! VIDEO

Planeta

Tajvan bi mogao da postane nova Ukrajina, ako Sjedinjene Američke Države ne odustanu od svoje trenutne politike, izjavio je u četvrtak za rusku agenciju Tass, zamenik direktora Šangajskog instituta za međunarodne studije Jan Anlin.

"Ako se sadašnja situacija, sa svojim ratnim rizicima, razvija u istom pravcu, onda se ne može isključiti mogućnost "nenamernog pucanja" u Tajvanski moreuz. Onda sutrašnji Tajvan može postati današnja Ukrajina. Komunistička partija i vlada Kine stalno promovišu politiku mirnog razvoja odnosa između dve obale i politiku zajedničkog razvoja, idu putem mirnog ujedinjenja u skladu sa principom "jedna zemlja - dva sistema" i, osim ako je to apsolutno neophodno, neće se opredeliti za ujedinjenje vojnom silom", rekao je Anlin.

On je opisao trenutnu situaciju u regionu Tajvanskog moreuza kao napetu. Nesuglasice traju poslednjih nekoliko godina i zbog toga mnogi strahuju od izbijanja oružanog sukoba.

"Glavni razlog za to leži u američkoj strategiji i politici, zasnovanoj na želji da se Kina obuzda. Vašington se boji kineskog uspona. Dovodeći u pitanje fundamentalne interese Kine, SAD nastoji da obuzdaju njen razvoj", izjavio je zamenik direktora Šangajskog instituta za međunarodne studije.

Još jedan razlog za aktuelnu krizu Jan vidi u politici tajvanske vladajuće Demokratske progresivne partije od 2016. godine, koja je postavila kurs ka nezavisnosti ostrva i prekidu veza sa kontinentalnom Kinom, kao i približavanju Sjedinjenim Državama.

"Ovo dovodi u pitanje princip "jedne Kine", univerzalno priznat od međunarodne zajednice, i šteti nekada mirnim i stabilnim odnosima između dve strane Tajvanskog moreuza", zaključio je stručnjak za međunarodne odnose.

Kurir.rs