Foto: Tim Edukacija

Poslovi u sektoru informacionih tehnologija

KAKO DO POSLA U TESTIRANJU KVALITETA SOFTVERA: Evo kojih 6 osobina treba da imate kako biste bili dobri u QA testiranju

Poslovi u sektoru informacionih tehnologija

Edukacija
> 11:51h

Testiranje softvera predstavlja jednu od najznačajnijih faza u razvoju svakog novog proizvoda. Testovi se rade i ručno, ali i automatski, u zavisnosti od kompleksnosti softvera, ali i od potreba tima.

Važno je da osobe koje testiraju softver nisu iste one koje su ga razvijale, jer pogled uvek mora biti svež i verodostojan. Zato se IT kompanije oslanjaju često na eksterne timove koji nemaju nikakav interes u slanju pogrešnih podataka i vrlo dobro ispituju kvalitet programa.

Međutim, ne može svako biti učesnik u QA testiranju. Za taj posao su potrebne određene karakteristike ličnosti koje posao zahteva. Ako vam ovaj poziv zvuči zanimljivo, pročitajte koje osobine bi trebalo da imate za kvalitetno testiranje kvaliteta softvera.

foto: Promo

Znatiželja

Iako se softver testira na osnovu pripremljenih scenarija korišćenja i slučajeva koji su već poznati timu, nekada je dobro imati u timu i nekoga ko će se zapitati: „Šta ako…?” Takve osobe će uvek biti spremne da izazovu neku hipotezu, da se uhvate u koštac sa problemom, ali i da uđu malo dublje u analizu problema. Njih vodi znatiželja, ali i volja da se problem reši na što bolji način i da se dođe do konkretnih informacija.

foto: Promo

Detaljnost

Kao i znatiželja, i usmerenost na detalje predstavlja važnu osobinu onih koji testiraju kvalitet softvera. Koliko god da je neki problem očigledan, ne možete ga sagledati u celosti ukoliko ne uđete dublje u analizu i ne pretresete sve sitnice koje ga okružuju. Zaduženi za testiranje podjednako se usredsređuju na detalje koji se odnose na različite načine korišćenja, ali i na istoriju razvoja softvera. Takav pristup rešavanju problema je na ceni u svakom timu.

Dobra komunikacija

Odnosi između članova tima za QA testiranje i programera nisu uvek sjajni, što je i očekivano, jer posao prvih je da izazovu i ukažu na greške koje su napravili drugi. Međutim, ukoliko onaj koji testira softver ima dobre komunikacione veštine i zna kako da predstavi probleme koje otkrije, a da ne uperi prstom ni u koga, to će ceniti i menadžment i inženjerski tim, koji će kasnije morati da unosi ispravke na koje je on ukazao.

Kreativnost

foto: Promo

Uopšte uzevši, svako može da nauči da testira proizvod na osnovu napisanih scenarija. Međutim, ako u tu dinamiku unesete i element kreativnosti, moći ćete da sagledate načine korišćenja iz drugih perspektiva i da bolje razumete korisničke potrebe. Zato je važno stalno izazivati konvencionalno razmišljanje i ići korak dalje, čak iako vas to dovede do situacija koje vam deluju nemoguće. Dok ne probate, nećete znati da li su ipak moguće.

Perspektiva

Sposobnost sagledavanja druge perspektive, odnosno empatija i stavljanje u tuđu kožu takođe može doprineti razvoju karijere onoga ko testira softver. Kako biste prilikom ispitivanja kvaliteta softvera pronašli i što bolje razumeli nastalu grešku, uzrok koji stoji iza nje, ali i načine na koje se ona može ispraviti, moraćete da sagledate i korisničku i programersku perspektivu.

Tehničke veštine

Naravno, poslednja osobina koja je neophodna za posao u QA timu jeste tehnička osposobljenost, odnosno poznavanje alata koji se koriste u tom poslu. Iako uvek možete početi od manuelnog testiranja, u nekom trenutku ćete se verovatno usavršiti i za automatsko, pa je važno da tada budete pripremljeni za sve scenarije i moguće opcije koje su pred vama. Na kraju krajeva, jedini način da dobijete posao jesu upravo te veštine.

foto: Promo

Naučite kako da se osposobite

Iako se mnogi opredeljuju za lakšu opciju i završavaju kratke kurseve od po nekoliko meseci, savetujemo da izbegnete to, koliko god ste u prilici, jer nećete steći ni blizu dovoljno znanja da biste konkurisali za poziciju. Ako zaista želite da izgradite dobru karijeru u QA timu, posvetite bar godinu usavršavanju uz pomoć mentora, koji će vas voditi kroz taj proces.

Upišite obuku za QA testiranje i napravite korak ka karijeri kakvu ste oduvek želeli.

Tim Edukacija