Foto: Profimedia

dokazano

NIŠTA NISI NI VIDEO, NI ČUO, SLOBODAN SI: Crnogorski policajci povredili taksistu, a onda mu jedan rekao OVO

Crna Gora

Podgoričanin S.R. saopštio je policajcima tokom kontrole da ne može da podigne ruke zbog zdravstvenih problema, ali su dvojica pripadnika Posebne jedinice policije (PJP) to nasilno učinili i dodatno ga povredili.

Treći policijski službenik, izveo je potom stranku iz njegovog taksi vozila i obratio mu se rečima:

"Što si video, video si, što si čuo, čuo si, ništa nisi ni vidio, ni čuo, slobodan si".

To je konstatovalo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu (OUK) rada policije i izveštaj prosledilo direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu i Osnovnom državnom tužilaštvu na dalje odlučivanje.

Oni su tokom jula 2022. godine kontrolisali zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu šest pritužbi građana i utvrdili da je jedna od njih osnovana, a odnosi se na kontrolu taksiste i njegovog vozila.

foto: Shutterstock

"Građanin R.S. iz Podgorice uputio je Odeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu kojom je tražio proveru postupanja policijskih službenika Sektora policije posebne namene - Posebne jedinice policije Š.V., L.D., B.D. i M.L. i policijskih službenika Sektora policije opšte nadležnosti R.R., Z.N. i S.E., prilikom kontrole i pregleda njega i njegovog taksi vozila, dana 11.03. 2022. godine oko 20 h na Bulevaru Stanka Dragojevića u Podgorici, kojom prilikom su mu, iako se požalio da mu je ruka povređena i da poseduje medicinsku dokumentaciju te da ne može podići ruke radi pregleda, dva policijska službenika nasilno podigli ruke i tom prilikom povredili, ionako povređenu šaku, a treći policijski službenik je izveo stranku iz taksi vozila i obratio mu se rečima: 'Što si video, video si, što si čuo, čuo si, ništa nisi, ni video, ni čuo, slobodan si" navodi se u izveštaju OUK-a.

Objašnjavaju da je, na osnovu činjenica i dokaza utvrđenih u postupku unutrašnje kontrole, konstatovano da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Posebne jedinice policije B.D. i M.L. počinili teže povrede službene dužnosti, usled čega je Izveštaj o izvršenim proverama, sa spisima predmeta, dostavljen direktoru Uprave policije na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policijskih službenika.

"Osim toga, Izveštaj o izvršenim proverama, sa spisima predmeta, dostavljen je Osnovnom državnom tužilštvu u Podgorici na dalji postupak, ocenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju policijskih službenika PJP B.D. i M.L. ima elemenata krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti. Takođe, Izveštaj, sa spisima predmeta, dostavljen je i Etičkom odboru, na ocenu etičnosti postupanja policijskog službenika Posebne jedinice policije L.D. u predmetnom slučaju”, piše u tekstu.

U preostalih pet slučajeva, kako se navodi u tekstu Odeljenja za unutrašnju kontrolu policije, u sprovedenim postupcima nisu utvrđene činjenice i dokazi kojima bi se potvrdili navodi pritužbi, odnosno činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskig službenika u vršenju policijskih poslova i primeni policijskih ovlašćenja.

Zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi

Inspektori OUK-a, na osnovu činjenica i dokaza utvrđenih u postupku unutrašnje kontrole povodom predmetnog slučaja, konstatovali su da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Posebne jedinice policije B.D. i M.L. počinili teže povrede službene dužnosti, iz člana 95 st.1 t.4 Zakona o državnim službenicima i nameštenicima (zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi).

"Usled čega je Izveštaj o izvršenim proverama, sa spisima predmeta, dostavljen direktoru Uprave policije na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policijskih službenika. Osim toga, Izveštaj o izvršenim proverama, sa spisima predmeta, dostavljen je Osnovnom državnom tužilštvu u Podgorici na dalji postupak, ocenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju policijskih službenika PJP B.D. i M.L. ima elemenata krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti”, piše u tekstu.

(Kurir.rs/Vijesti)