mađarska

DALI POGREŠNU VREMENSKU PROGNOZU ZA DAN DRŽAVNOSTI, PA DOBILI OTKAZ! Nedeljko Todorović objasnio šta se tačno dogodilo

Zbog pogrešne vremenske prognoze, u Mađarskoj su otpuštena dva najviša zvaničnika meteorološke službe.

Planeta

Šefica meteorološke službe Kornelija Radič i njen zamenik Đula Horvat otpušteni su jer je zbog upozorenja Nacionalne meteorološke službe o ekstremnim vremenskim prilikama odložen vatromet za proslavu državnog praznika, Dana Svetog Stefana.

Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je za Kurir televiziju da se ovakva mera svodi na nerazumevanju o prognoziranju vremenskih prilika a potom i objasnio zbog čega meteorolozi nisu mogli da predvide kišu.

- U medijima se naglašava epitet pogrešna prognoza. Sama prognoza po sebi sadrži rizik neostvarenja. U svim meteorološkim centrima se radi verifikacija i poznato je da prognoza za sutra ostvaruje sa verovatnoćom od 90-95%, drugog dana od 80-85% i trećeg nešto manje - kaže Todorović i pojašnjava:

- U ovom slučaju mislim da je bila dobra najava, treba da se prisetimo da je prošli petak bilo jako toplo i da se očekivalo zahlađenje sa kišom. Bila je najavljena sezonska promena vremena. Kada su u pitanju ti lokalni letnji pljuskovi, njih nije moguće predvideti ni pola sata unapred na kojoj lokaciji će se pojaviti. Tek kada se pojave radarom i satelitskom detekcijom mogu da se uoče. Mislim da je to ovde bio slučaj. Oni imaju životni vek pola sata. U tim lokalnim razmerama, nije moguće do svakog detalja dati vremensku prognozu. Otkaz i slične mere se svode na nerazumevanje o prognoziranju vremenskih prilika - izjavio je Todorović za Kurir televiziju.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: