Spomenik Božani Delić, Foto: Printscreen/Facebook/Otacastvo

TUGA DO NEBA

OVA SRPSKA MAJKA JE NAJVEĆI HEROJ: Božana je ostala bez dece i unuka, a PRIZOR SA NJENOG GROBA SLAMA SRCA (FOTO)

Herojsku žrtvu koju je ova žena podnela prepričavaće mnoge generacije

Društvo
> 12:14h

Fotografija groba Božane Delić, starice iz Republike Srpske, čiju sudbinu mnogi pamte i dan danas sa tugom pominju rastuži svakoga ko je jednom vidi.

Jer - herojsku žrtvu koju je ova žena podnela prepričavaće mnoge generacije.

Naime, Goraždanka je u ratu u Goraždu 1992. godine izgubila četiri sina i ćerku, tri zeta, tri unuka i jednog bratića.

U prilog tome kolika je bol koju je nosila, govori i činjenica da je na njenom grobu ispisano da su za oslobođenje Republike Srpske živote dali upravo njeni najmiliji, kao simbol večnog sećanja na jedan gorak period.

Umrla je 2005. godine, od njene smrti prošlo je 17 godina a sećanje na nju ne bledi.

Pred kraj života govorila je o početku rata u Goraždu, 4. maja 1992, kada su gradsko područje kontrolisale policijske i paravojne muslimanske jedinice, doks u se Srbi zadržavali u selima.

- Verujući komšijama ostadosmo svi kod kuća. Ali, rano ujutro 12.maja 1992, dođoše komšije iz Kalca - Salko, Mido i Liko Herak, koji su tvrdili da nam se ne sme ništa dogoditi. Selo opkoliše uniformisani vojnici i muslimanska policija. Nikad ne mogu zaboraviti to jutro. Psovali su nas, tukli sinove pred mojim očima kundacima i vezali ih. Sve su nam po kući prevrnuli. Muške su povezali, tukući ih psovali im četničku majku… Okamenjena, nisam mogla verovati da bi dojučerašnje komšije mogle da budu toliki zlikovci… A mi smo im davali sve kad im je trebalo. Ni dan-danas mi nije jasno šta smo im skrivili, zbog čega su to uradili? - ispričala je ona za Politiku.

Inače, velika porodica Božane i Vlada Delića živela je u selu Crkvine pre rata. U jednoj kući bili su njih dvoje, a u ostalih pet njihova četiri sina: Novica, Niko, Jovo i Radivoje, i kćerka Anđa i zet Milutin Pejović.

Imali su Delići lepa i rodna imanja, i gotovo svi su radili. U kućama puno dece, a imali su i komšije muslimane sa kojima su delili dobro i zlo. Ni slutili nisu kakve godine i vreme dolazi.

Još manje su slutili šta im komšije pripremaju...

Podsećanja radi, na području Goražda tokom rata od 1992. do 1995. ubijani su građani srpske nacionalnosti, među kojima veliki broj žena i dece. U gradu je čak postojalo desetak logora gde su zatvarani, zlostavljani i ubijani srpski civili.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video: