Foto: Shutterstock

UŽAS NA GROBLJU

MLADIĆI U ZAGREBU PLJAČKALI POKOJNIKE I ČUPALI IM ZLATNE ZUBE: Uhapšena četvorica zbog bizarnih krađa, ovo su njihovi ŠOK ISKAZI

Hrvatska

Patricije D. (20), Josip V. (21), Ivan M. (22) i Jurica V. (23) uhapšeni su u Hrvatskoj zbog sumnje da su, između ostalog, sa pokojnika u grobovima skidali dragocenosti, a nekima vadili i zlatne zube.

Ova bizarna zagrebačka četvorka je poharala groblje Miroševac. Osim što su potkradali građane, pretežno starije dobi, dok su uz grobove svojih pokojnih palili sveće i čistili njihova posednja počivališta, optužena banda ulazila je i u grobnice.

Bilo je to jesenas, kada su u gluvo doba noći birali elitne grobove s kojih su upotrebom sile pomerali nadgrobne spomenike i ploče.

Zatim su otvarali mrtvačke sanduke i s pokojnika skidali prstenje i ogrlice, a nisu se libili ni da sa vilica istrgnu zlatne zube, piše hrvatski Jutarnji list.

Bilo je i slučajeva kada sanduke nisu uspeli otvoriti, i to čak u tri slučaja, što za posledicu ima skrnavljenje grobova.

foto: Profimedia

Zagrebačko tužilaštvo u nedavno podignutoj optužnici za njih traži zatvor - za Patricija D. i Ivana M. po godinu i po, a za Josipa V. i Juricu V. po godinu dana robije. Zločine su priznali.

- Prvi dan smo pomerili pet nadgrobnih ploča. U njima nije bilo ništa. U šestom grobu smo našli dva zlatna zuba, tri prstena i ogrlicu. Uzeli smo zlato i vratili lim na sanduk, a nadgrobnu ploču na njeno mesto. Novac od prodaje zlata smo podelili. Ja sam momcima rekao kako da pomaknu ploču. Trebalo je da se naslone na drugi grob i nogama guraju ciljanu ploču. Prvi dan smo ja i Josip ulazi u grobove. Videli smo kosti i s njih skidali nakit. Ogrlica je bila na vratu pokojnice, a prsteni na rukama. Zube sam trgao s vilice. I sutradan smo otvarali grobnice. Dva sanduka, a druge nismo mogli zbog smrada. Za ogrlicu smo dobili 10.800 kuna, za zube 200, a za tri prstena 4.000 kuna - priznao je Patricije D. svoj sramotni lopovluk.

Policiju je na kraju sam odlučio odvesti do svih grobova koje su nasilno otvorili, oštetili, pokrali ili pokušali opljačkati.

foto: EPA/ANTONIO BAT

Jurica V. je kroz priznanje dodao i da im je cilj bio gledati što starije grobove, smatrajući da u njima ima vrednih predmeta.

- Kad smo naišli na 1870. godinu, tu smo odlučili upasti. Grobove smo otvarali zajedno. Nekih desetak smo ih otvorili rukama i nogama. Ako je smrdelo, stavljali smo maske, a na rukama smo imali rukavice. Ja sam samo gurao nadgrobne ploče jer od straha i smrada nisam hteo ulaziti - priznao je Jurica V, svestan da su na grobnicama napravili oštećenja i naneli dodatnu, nemerljivu tugu vlasnicima.

Ova četvorka je, osim pljačkanja grobova, krala i bakarne cevi po raznim objektima, a provaljivali su i u kontejnere, pa su tako iz jednog ukrali 20 kilograma bakarnih fitinga vrednih preko 20.000 kuna. U pojedine akcije odlazili su sami ili u paru, poput obijanja kioska u Dubravi, iz kog su ukrali duvanske proizvode.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)