Foto: Profimedia / Eurokinissi

granica

GRČKA U AVGUSTU SPREČILA ILEGALAN ULAZAK 25.000 MIGRANATA: Zvaničnici optužuju Tursku da usmeravaju azilante ka Grčkoj

Planeta

Grčki ministar za javni red Takis ​​Teodorikakos izjavio je danas da su grčke vlasti za manje od mesec dana sprečile oko 25.000 migranata da ilegalno uđe u zemlju.

"Samo tokom avgusta meseca do sada, 25.000 ilegalnih migranata pokušalo je da uđe preko grčko-turskih granica. To je veoma veliki broj", rekao je Teodorikakos.

On je optužio Tursku da usmerava azilante ka Grčkoj, i dodao da pritisak na kopnenim i morskim granicama sa Turskom "prerasta u posebnu pretnju po integritet i bezbednost Grčke".

"Očigledno je da turska strana koristi ove nesrećne ljude na sistematičan, metodičan i složen način", rekao je Teodorikakos.

Dodao je da su mnogi migranti koji idu u Grčku Sirijci i tvrdi da su na to "primorani jer se čini da im turske vlasti postavljaju dilemu, ili da se vrate u Siriju ili da pređu u Grčku".

Turski zvaničnici i međunarodne grupe za ljudska prava više puta su optužile Grčku da ilegalno vraća tražioce azila, ne dozvolivši im da podnesu zahtev za azil. Atina je demantovala te optužbe.

Kurir.rs