Oslobođena devojčica optužena za spaljivanje Kurana

Prema strogim pakistanskim zakonima o bogohuljenju, za vređanje proroka Muhameda predviđena je smrtna kazna, dok osoba koja oskrnavi tekst Kurana rizikuje kaznu doživotnog zatvora

Planeta
> 06:36h

ISLAMABAD - Pakistanski sud odobrio je danas puštanje na slobodu uz kauciju hrišćanske devojčice koja je optužena za bogohuljenje nakon što je spalila papire sa stihovima Kurana.

Sudija Muhamed Azam Kan naredio je puštanje na slobodu uz kauciju Rimše Masih, koja je 16. avgusta uhapšena u siromašnom kvartu Islamabada pod optužbom da je spalila papire sa stihovima Kurana, javila je agencija Frans pres.

Sudija je, izričući presudu pred ispunjenom sudnicom, precizirao da je odobreno puštanje na slobodu Rimše Masih uz isplatu dve rate kaucije od po 5.200 američkih dolara.

Borci za ljudska prava su se usprotivili zatvaranju devojčice, nakon što je u subotu pakistanska policija uhapsila muslimanskog sveštenika Hafiza Mohameda Kalida Kistija zbog navodnog podmetanja dokaza.

Njegov zamenik i dvojica pomoćnika su obelodanili da je Kisti ubacio delove Kurana u sagoreli papir koji mu je donet nakon što ga je devojčica spalila.

Prema strogim pakistanskim zakonima o bogohuljenju, za vređanje proroka Muhameda predviđena je smrtna kazna, dok osoba koja oskrnavi tekst Kurana rizikuje kaznu doživotnog zatvora.

Borci za zaštitu ljudskih prava u više navrata su pozivali Pakistan da reformiše svoje zakone o bogohuljenju, navodeći da se oni često zloupotrebljavaju zbog ličnih osveta.