Foto: Viralthread

NAUKA JE NA NJIHOVOJ STRANI

ZAŠTO MUŠKARCI SPAVAJU ODMAH NAKON S*KSA? Žene lude zbog te NAVIKE: Naučnici se oglasili i otkrili ŠTA JE glavni KRIVAC za to!

Žena

Mnoge žene nervira činjenica da njihov partner spava odmah nakon vrhunskog seksa, kada bi one želele samo malo da se maze i razgovaraju o njihovoj ljubavi, zbog čega se neretko pitaju zašto se to dešava.

Koliko god to iritantno bilo, nauka je na strani muškaraca i objašnjava da je njima san vrlo neophodan nakon užitka.

foto: Shutterstock

- Hemikalije u telu muškarca se menjaju nakon orgazma. Biohemijski prolaktin se oslobađa, fizički menja njegovo telo i čini ga umornim - objašnjava Dejvid Mekenzi, seksualni terapeut iz Vankuvera u Kanadi.

Dodatna pojašnjenja daju doktori Mark Lejner i Bili Goldberg, autori knjige „Zašto muškarci spavaju posle seksa?"

- Veruje se da napor tokom seksa i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Pošto muškarci imaju veću mišićnu masu od žena, posle seksa su umorniji - kažu.

Dodaju da je malo dokaza zašto su muškarci skloniji spavanju posle seksa, ali je poznato da se posle orgazma u telu više proizvode oksitocin, prolaktin, gama-aminobuterna kiselina (GABA) i endorfini, koji stvaraju osećaj od pospanosti, prenosi Reader's digest.

foto: Shutterstock

Kažu da postoji još jedna teorija zasnovana na duhovnim aspektima seksa, prema kojoj je spoj muškog i ženskog tela sveti čin koji povećava svest usmeravanjem energije i podizanjem parova na novi nivo. Seks i orgazam su vrhunac duhovne svesti i predstavljaju sjedinjenje muške i ženske energije. Orgazam muškarca je spoljašnji jer on ejakulira, a to uzrokuje gubitak energije. Nasuprot tome, ženski orgazam je unutrašnja eksplozija energije, tako da žena ne doživljava njen gubitak i može da se grli i priča satima nakon seksa.

Lori Betito, psiholog iz Montreala specijalizovana za seksualnost, donekle se slaže sa tom teorijom.

- Žene vole da obrađuju svoja iskustva nakon seksa, pa tako imaju želju za razgovorom. Komunikacija je lakša i prirodnija za žene. S druge strane, ako muškarac nije previše komunikativan kada je pun energije, biće još manje posle vođenja ljubavi - kaže on.

foto: Shuttertock

Inače, seksoterapeuti se slažu da druženje posle seksa pomaže u jačanju intimnosti, privrženosti i blagotvorno utiče na vezu. Evo kako da povećate mogućnost maženja nakon seksa:

  1. Vodite ljubav pre obroka - doručka, ručka ili večere. Manje je verovatno da ćete zaspati ako ste gladni.
  2. Budite intimni uveče, pre omiljene emisije.
  3. Izbegavajte seks veoma kasno uveče, jer ćete verovatno oboje odmah zaspati.
  4. Dogovorite se koliko dugo ćete se maziti nakon orgazma. Ako ona kaže pola sata, a on 5 minuta – najbolje je da se nađu negde na sredini i da odvoje 15 minuta za maženje. Taj dogovor može biti veoma sladak.

- I muškarci i žene se nakon seksa obično osećaju opušteno, toplo, ispunjeno i pospano. Ne spavaju svi muškarci uvek, neki znaju da ostanu budni i uživaju u druženju i razgovoru sa partnerkom. Ponekad je žena ta koja zaspi odmah nakon seksa - dodaje psiholog Rodžer R. Hok.

Zapamtite, činjenica da vaš partner zaspi odmah nakon seksa ne znači da vaša veza nije jaka, da niste bliski ili da vas ne voli. Naprotiv, može pokazati da se partner oseća prijatno u vezi.

(Kurir.rs)

Bonus video: