Upis

Počeo upis u osnovnu školu za odrasle

Upis u škole trajaće do oktobra, obrazovanje je besplatno, a onima koji putuju do škole Nacionalna služba za zapošljavanje refundiraće putne troškove

Društvo
> 22:38h

BEOGRAD - Više od 5.000 odraslih nepismenih građana Srbije trebalo bi ove godine da upiše osnovnu školu koju nisu završili na vreme, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Više od 900 nastavnika u više od 70 osnovnih škola obučeno je da ove školske godine radi na opismenjavanju odraslih u okviru programa funkcionalnog osnovnog obrazovanja "Druga šansa" (FOO).

Upis u škole trajaće do oktobra, obrazovanje je besplatno, a onima koji putuju do škole Nacionalna služba za zapošljavanje refundiraće putne troškove, dodaje se u saopštenju.

Planirano je da se, po isteku oglednog projekta, "Druga šansa" FOO uvede u redovan sistem obrazovanja Republike Srbije. Proteklu školsku godinu završilo je 1.600 odraslih.

Na završni ispit je izašlo 517 polaznika trećeg i završnog ciklusa i steklo diplomu o završenom osnovnom obrazovanju, podaci su projekta "Druga šansa" koju finansira EU sa četiri miliona evra.

Nastavu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih od oktobra 2011. do juna ove godine izvodilo je 37 osnovnih škola u Srbiji sa 500 nastavnika koji su prošli posebne obuke i dobili licence za rad sa odraslima, dodaje se u saopštenju.