Foto: Profimedia

OMILJENA POSLASTICA FRANCUZA

TART SA ŠLJIVAMA IMA UKUS KOJIA OBARA S NOGU: Hrskavo testo, slasno voće i cimet! Mame pohitajte da obradujete NAJMLAĐE (RECEPT)

Žena

Kombinacija prhkog testa i šljiva posutih cimetom, čine neodoljivi spoj u kome ćete uživati.

Tart sa šljivama lako se pravi, a u njemu će uživati sva čula, jer pored toga što je ukusan izgleda prelepo. Tart još nazivaju pitom bez gornje kore, a neki podaci kažu da je nastao u Egiptu u 18. veku, kada se pravio kao brza poslastica, a do savršenstva i danas poznatog oblika dovode ga majstori slatkih poslastica Francuzi.

Posebna pažnja se pridaje pripremi testa, a kora nikako ne sme da bude predebela, jer bi se time izgubila specifična krckavost. Umesto šljiva možete da koristite bilo koje drugo voće, jednostavno pustite mašti na volju i igrajte se ukusima.

foto: Profimedia

Sastojci: Za testo:

  • 450 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanca
  • 1 kašika pavlake
  • 3 kašike ulja
  • 1 prašak za pecivo

Za nadev:

  • 200 g šljiva
  • 20 g žutog šećera
  • 1 kašika cimet
foto: Profimedia

Priprema:

  1. Maslac umutite sa šećerom i vanilin šećerom da pobeli i postane penast. Dodajte žumanca, pavlaku i ulje, pa još jednom sve umutite.
  2. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa dodajte u smesu i sve ručno sjedinite.
  3. Testo zamesite rukama, ali svega nekoliko minuta treba da ostane prhko. Zamotajte ga u foliju i stavite u zamrzivač na pola sata.
  4. Nakon toga razvucite ga oklagijom na dimenzije kalupa u kome ćete ga peci. Stavite ga u podmazan kalup i malo oblikujte prstima. Na nekoliko mesta ga izbockajte viljuškom.
  5. Poređajte šljive isečene na kriške, jednu do druge, dok ne pokrijete celo testo. Pospite ih žutim šećerom i cimetom, pa stavite tart da se peče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.
  6. Po želji ga pre služenja pospite šećerom u prahu.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)