Foto: Printskrin / You Tube, EPA/MAXIM SHIPENKOV

Za rubirku VEROVALI ILI NE

UKRAJINSKI PENZIONER LOVAČKOM PUŠKOM OBORIO RUSKI SU-34: Slave ga kao heroja, a dokaza nema! Zasenilo i obaranje F-117A

Planeta
> 18:41h

Ukrajinski penzioner oborio ruski borbeni avion Su-34. Neko bi pomislio da je u pitanju neka zafrkancija, da neko nekome smešta lažnu vest i da će uskoro neko postati meta za fektčekere i čuvare istine, koji će se kao piloti Junkersa obrušti na one koji su ovo objavili.

I potpisnik ovih redova mislio je da se neko opasno šali, kad je video okačeni video klip, kad ono.. Naravno za ovakvu bizarnu priču pobrinuo se ko drugi nego Dejli Mejl koji je pukao priču na sva zvona da je ukrajinski penzioner oborio ruski borbeni avion Su-34. Naravno i "čestiti", "predobri i prepošteni" Britanci pozvali su se na ukrajinske vlasti.

E, sad kako navodi Dejli Mejl penzioner Valerij Fedorovič je otvorio vatru kada je neprijateljska letelica proletela iznad Čerhova, saopštila je Državna granična služba Ukrajine.

Tvrdi se da je on pogodio mlaznjak, koji košta procenjenih 74 miliona funti, a snimci koji su tada kružili pokazuju kako letelica pada na zemlju, iako Fedorov nije viđen na snimku.

“Kada je drugi put nadleteo, gađao sam ga i pao je“, priseća se penzioner iz Černihiva.

Zašto je Državna granična služba Ukrajine objavila video i to sad spomenula, kad je to bila ciča zima i negde početak rata.

Pa zato jer mu je ta ista Državna granična služba odala počast penzioneru i pozdravila njegovo „herojstvo“ i dodelila mu orden. Pohvaljen je za 'pomoć u zaštiti državne granice'.

Snimak je inače objavljen 19. avgusta 2022. A kako je i zašto sad baš isplivao, ostaje da nagađamo. I odtkuda sad "drugovi" Britanci podsećaju na neustrašivog penzionera.

Na snimcima koje je objavila ta državna agencija vidi se Fedorovič kako hoda sa puškom preko ramena kroz grad koji je uglavnom uništen ruskim bombardovanjem.

On je navodno uzeo neke ostatke 'eksplodiranog' mlaznjaka i čuva ih u svojoj garaži.

"Njegova priča je jedna od mnogih priča o izuzetnoj hrabrosti ukrajinskih civila pred Putinovom varvarskom invazijom", piše Dejli Mejl.

Naravno priča je odličana za dizanje morala stanovništvu u ratu, ali teško da je penzioner sa lovačkom puškom uspeo da obori borbeni avion Su-34. Ali uskoro možemo sa sigurnošću da očekujemo i film o ovom spektakularnom obaranju, koje je po svemu sudeći zasenilo i obaranje F-117A. Zašto ulagati pare u skupe PVO sisteme kad je dovoljna samo jedna lovačka puška.

Klasična i besmislena priča iz epizode propagandnog rata.

Kurir.rs/A.Mlakar/Dejli Mejl