Foto: AP/Kevin Hagen

POLITIKA

VUČIĆ NA ZASEDANJU GENERALNE SKUPŠTINE UN: Jovanović: Govor našeg predsednika biće pažljivo praćen!

Generalna debata, tokom koje će govoriti i srpski šef države, prilika je da se u trenutku pojačanih pritisaka na Beograd iznesu jasni stavovi Srbije

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće na predstojećoj sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde će biti reči o stavu koji naša država zastupa po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba, ali i o kosovskom pitanju.

Brojni razgovori

foto: AP/Kevin Hagen

Na sednici, koja će u Njujorku trajati od 20. do 26. septembra, učestvovaće i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković. Generalna debata, tokom koje će govoriti Vučić, prilika je da se u trenutku pojačanih pritisaka na Beograd dijalog sa Prištinom intenzivira, iznesu jasni stavovi Srbije. Takođe, očekuje se da Vučić i Selaković održe i brojne sastanke sa predstavnicima UN, kao i više država, na zvaničnim razgovorima, ali i na marginama Generalne skupštine.

Da je ovo od izuzetnog značaja za našu državu, ocenjuje za Kurir bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

foto: Kurir

Značajno

- Ta redovna godišnja zasedanja Generalne skupštine UN nešto su što je postalo politička rutina, politička pozornica na kojoj najveći broj šefova država i vlada to iskoristi da prezentuje stavove i uputi određene poruke. Pošto je Srbija u Evropi i na Balkanu, koji se trenutno smatra jednim od političkih epicentara, istupanje našeg predsednika sasvim sigurno će biti pažljivo praćeno i analizirano, pogotovo od strane onih zemalja koje su zainteresovane za dalji razvoj situacije na Balkanu. Vučićev govor je takođe značajan zbog trenutka, jer će se održati u momentu kada se na našu zemlju vrše veliki pritisci po pitanju neuvođenja sankcija Rusiji - kaže Jovanović.

Dodaje da će, zahvaljujući Vučićevom obraćanju, svetska organizacija moći da čuje izvornu ocenu situacije na Balkanu.

I. Ž./ Foto/Source:AP/Kevin Hagen