Foto: Shutterstock

rast cene energenata

AUSTRIJA: Subvencionisanje struje do 2024! Irska: smanjuje temperaturu grejanja u stanovima, a Francuska zatvara bazene

Austrija

Zbog poskupljenja energenata, Austrija će subvencionisati struju do sredine 2024. godine, Irska će smanjiti grejanje u javnim zgradama i zahtevati da zaposleni u javnom sektoru rade na istom spratu, a Francuska zatvara bazene.

„Niko u Austriji ne bi trebalo da bude u poziciji da sebi ne može priuštiti osnovnu potrošnju električne energije“, rekao je kancelar Karl Nehamer na predstavljanju mere.

"To je brza i nebirokratska pomoć, jer niko ne mora da konkuriše za nju, kočnica će se automatski aktivirati za svako domaćinstvo", dodao je on.

foto: Shutterstock

Austrijski potrošači će plaćati 10 centi po kilovat satu do godišnje potrošnje od 2.900 kilovat sati. To će u proseku značiti uštedu od 500 evra po domaćinstvu, rekla je ministarka za infrastrukturu Leonore Gevesler.

Prema računici austrijske vlade, niža cena pokrivaće 80 odsto prosečne potrošnje jednog austrijskog domaćinstva, trebalo bi da bude osnovna potrošnja, a dodatna potrošnja će morati da se plaća po uobičajenim tarifama.

Ograničavanjem količine subvencionisane struje, Vlada između ostalog želi da podstakne štednju domaćinstava. S druge strane, u Beču je naglašeno da približno polovina austrijskih domaćinstava godišnje troši manje od 2.500 kilovat sati električne energije.

Vlada je takođe postavila gornji prag subvencija na 30 centi po kilovat satu. Ovo je da bi se sprečilo dobavljače električne energije da preterano podižu cene kao rezultat ove mere. Austrijska vlada se odlučila za nivo od 10 centi jer je to cena koju su domaćinstva plaćala pre nego što je počela kriza na energetskim tržištima nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Država će dodatno rasteretiti domaćinstva sa više od tri člana i socijalno ugrožene – prvi će moći da konkurišu za dodatnu pomoć, iako svi detalji još nisu utvrđeni, dok će ostali dobiti do 200 evra u pomoć.

Ta mera koštaće zemlju tri do četiri milijarde evra, u zavisnosti od kretanja cena na tržištu. Potrošači će prvi put primetiti promenu na svojim bankovnim izvodima u decembru.

foto: EPA-EFE/Ralph Lauer

Irska: Najviše 19 stepeni Celzijusa

Kako je najavio irski ministar energetike Eamon Rian, javne zgrade, sa izuzetkom bolnica i socijalnih ustanova, biće zagrejane na maksimalnih 19 stepeni Celzijusa, a cilj je i da se zaustavi nepotrebno grejanje loše zauzetih prostorija, tako da javni sektor zaposlenima će biti naređeno da rade na istom spratu .

"Od ključnog je značaja da smanjimo našu potrošnju da bismo uštedeli novac. To je veoma praktično i daćemo primer u javnom sektoru", rekao je Rajan za nacionalnu radiodifuziju RTE u utorak.

Merama kao što je preporuka domaćinstvima da izbegavaju pranje veša između 17 i 19 časova, kada je energija najskuplja, žele da doprinesu smanjenju računa i potrošnje, kaže Rajan.

Troškovi energije širom Evrope dramatično su porasli od ruskog vojnog napada na Ukrajinu, pa zemlje preduzimaju niz mera za smanjenje potrošnje, koja je do sada u velikoj meri zavisila od ruskih izvora energije.

foto: Shutterstock

Zatvaranje bazena

Zbog visokih troškova grejanja, u Francuskoj je zatvoreno otprilike nekoliko desetina bazena koji se često greju na gas. Prema Euronevs-u, Vert Marine je zatvorio 29 bazena širom zemlje nakon što su troškovi energije porasli sa 15 miliona evra na 100 miliona evra.

U Limožu je gradsko veće kritikovalo "brutalnu i jednostranu" odluku o zatvaranju bazena i zapretilo pravnim postupkom. Kako su objasnili, opremu vrednu 50 miliona evra koriste mnogi stanovnici nekoliko okruga, koji su sada postali taoci. Zbog privremenog zatvaranja bazena, Vert Marine će staviti na čekanje 600 od svojih 2.000 zaposlenih.

Ministarstvo sporta i Ministarstvo za energetsku tranziciju saopštili su prošle nedelje da su u toku razgovori o ograničenju potrošnje energije na bazenima i klizalištima na način da se očuvaju sportske i privredne aktivnosti.

Kurir.rs/RTV SLO