Foto: Shutterstock

procena

KIJEV KONAČNO OTVORIO KARTE! Savetnik Zelenskog: Ovo su glavni vojni ciljevi Ukrajine u ovom trenutku! VIDEO

Planeta

Trenutni vojni ciljevi Ukrajine u sukobu sa Rusijom su zaštita kritične infrastrukture i pokušaji da se zauzmu teritorije republika Donbasa, otkrio je Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Prvi cilj za Kijev je da obezbedi zaštitu kritičnih infrastrukturnih objekata sistemima protivvazdušne odbrane, napisao je Podoliak na Tviteru u utorak.

Taj potez je „obavezan“ jer se, prema rečima pomoćnika, „Rusija bori protiv civila“. Moskva je od početka sukoba insistirala da njene snage gađaju samo ukrajinske trupe i vojne objekte.

Drugi cilj je zauzimanje oblasti koje kontrolišu Narodne Republike Donjeck i Lugansk, rekao je on.

„Oslobađanje“ Donjecka i Luganska će izazvati „domino efekat“, što će dovesti do kolapsa fronta i političke destabilizacije u Rusiji, smatra Podoljak.

Ostvarenje tih zadataka je „moguće“, insistirao je on, ali je dodao da je za to „potrebno oružje“, očigledno se obraćajući zapadnim pristalicama Kijeva.

Izjava pomoćnika Zelenskog usledila je nakon ukrajinske kontraofanzive prošle nedelje, u kojoj je Rusija povukla svoje trupe iz Izjuma i nekih drugih naselja u oblasti Harkov.

Moskva je tvrdila da je odlučila da „pregrupiše“ svoje snage kako bi ojačala svoj kontingent u Donjecku, dok je Kijev taj potez slavio kao svoju pobedu.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da se regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

Kurir.rs/