Foto: AP

efikasno

MAFIJAŠKA BANKA OSTALA BEZ KEŠA: Spektakularna akcija nemačke i španske policije, razbijeni tajni kanali prenosa novca VIDEO

Planeta

Posle otkrića posebne mafijaške banke razbijen je veliki lanac organizovanog kriminala. Banka je pružala finansijske usluge raznim kriminalnim organizacijama povezanim sa trgovinom drogom, saopštio je Evropol.

U organizaciji Španske civilne garde i nemačke kriminalističke kancelarije iz Hamburga pretreseno je 50 kuća, a zaplenjeno je više od 4 miliona evra gotovine, nakita i 23 luksuzna vozila. Uhapšene su 44 osobe kineske, španske, marokanske i nemačke nacionalnosti.

Modus operandi je bio veoma jednostavan. Velike količine gotovine premeštene su kroz podzemni bankarski sistem, što je omogućilo lako plaćanje, primanje i pranje novca. Pojedinci uključeni u mrežu uzimali su fizički novac direktno od kriminalnih organizacija.

Gotovina je prevožena u vozilima opremljenim skrivenim pregradama, a ovaj novac je bio namenjen drugim kriminalnim organizacijama za različite aktivnosti. Da im je, na primer, potreban novac za dilovanje droge, obratili bi se ovoj banci.

Većina novca u banci dolazila je direktno od trgovine drogom, dok je jedan deo organizacije bio odgovoran za slanje do 200 kilograma hašiša i kanabisa nedeljno iz Španije u druge delove Evrope.

Policija je nakon otkrivanja banke zaplenila 650 kilograma kanabisa i 51 kilogram hašiša.

Ova operacija je sprovedena u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih pretnji (EMPACT). Tačnije, to potpada pod operativni plan „Kriminalne finansije, pranje novca i povraćaj imovine“ čiji je cilj suzbijanje i uništavanje kriminalnih mreža i kriminalnih pojedinaca uključenih u finansiranje kriminala i pranje novca.

Kurir.rs/24sata.hr