Foto: Kurir/S.U.

Tradicija

MAĐARICA TEŠKA 716,5 KILOGRAMA: Oboren rekord na kikindskim Danima ludaje, drugoplasirana Bačvanka ima pola tone

Srbija

Tibor Kokai u Kikindu je lane doneo bundevu tešku 527 kilograma. On je iz Mađarske u srpsku prestonicu džinovskih ludaja ove godine doneo mega bundevu od 716, 5 kilograma. Novi apsolutni rekord tako je postavljen na 37. “Danima ludaje” u Kikindi, turističkoj manifestaciji na kojoj je od 1986. godine biraju najteže i najduže tikve.

- Nadao sam se dobrom rezultatu. Sa ovom pobedom, našao sam se na svetskoj rang listi. Teškom mukom sam došao do semena na jednoj aukciji. Iako je bilo veoma toplo, uspeli smo da obezbedimo dobre uslove za njen uzgoj kako bi dostigla ovu težinu. Bundeva je sto dana bila na lozi. Kad su bile najveće vrućine, dnevno sam je navodnjavao sa 500 litara vode - ispričao je Kokai.

foto: Kurir/S.U.

Drugo mesto pripalo je dosadašnjem apsolutnom rekorderu, Dušanu Jankovu iz Čuruga. Magistar fitofarmacije je 2019. godine trjumfovao sa bundevom od 639,5 kilograma.

Ni na 37. “Danima ludaje” magistar fitofarmacije nije bio loš. U ovoj kategoriji osvojio je drugo mesto sa teškašicom od 501 kilogram. Treći je sa ludajom od 295,5 kilograma bio kikindski Ginisovac, Goran Lazić. On je specijalista za dugačke tikve, ali se ovog puta, u toj kategoriji, namerio na imperiju Jankov jer su sve nagrade otišle u Čurug.

Prvo mesto osvojio je Dušan Jankov sa tikvom od 259 centimetara:

foto: Kurir/S.U.

- Čestitam kolegi iz Mađarske. Potukao me je u “mom dvorištu”, jer sam u Kikindi, od 2015. godine, osvojio puno nagrada. Tiboru želim da u narednim godinama bude još bolji. Inače, ovim rezultatom smo ponovili 2016. I tada su Jankovi uzeli četiri nagrade u obe kategoriji - ispričao je Jankov i rekao da je ovo, najverovatnije, njegov oproštaj od takmičenja u kategoriji najtežih bundeva.

FOTO: Kurir/S.U.
FOTO: Kurir/S.U.
FOTO: Kurir/S.U.
FOTO: Kurir/S.U.

- Radim u Sremskoj Mitrovici, živim u Novom Sadu, a bundeve gajim u Čurugu. Majčina pomoć je bila od presudnog značaja. Ona je u poznim godinama. Previše je naporno za nju, ali i za mene- priznao je Jankov.

Kurir.rs/S.U.