talačka kriza

HRABRE POLICAJKE OKONČALE DRAMU NA KARABURMI! Njih dve su pregovarale sa otmičarem puna četiri sata! OVO JE NJIHOVA PRIČA

Crna Hronika

Beograd je prošle nedelje potresla višečasovna talačka kriza na Karaburmi. Gotovo četiri sata drame i neizvesnosti, pomahnitali mladić koji je za taoca iz samo sebi poznatih razloga uzeo vlasnika automehaničarske radnje i stavio mu nož pod grlo, imalo je srećan kraj zahvaljujuci pregovaračkom timu MUP-a Srbije, tačnije dve hrabre policajke.

Reč je o majorima Danici Mrđi i Mariji Krzić, koje su okončale talačku krizu na najbolji mogući način, bez kapi prolivene krvi.

Reporter Kurir televizije Predrag Žambok razgovarao je s njima i otkrio šta je potrebno da bi se postao dobar pregovarač u kriznim situacijama.

- U pregovaračkom timu, pored centralnog dela u Beogradu imamo i četiri tima koja se smenjuju na nedeljnom nivou za teritoriju grada Beograda. U ostalim policijskim upravama imamo po dva dežurna pregovarača. Svaka pregovaračka ćelija na terenu ima prvog pregovarača, drugog pregovarača, psihologa pregovarača i ostale konsultante i pomoćna lica za određenu kriznu situaciju - objasnila je Danica Mrđa, major policije i koordinator Pregovaračkog tima MUP-a Srbije.

Major policije Danica Mrđafoto: Printscreen Kurir TV

Major Mrđa opisala je kako u praksi izgleda izlazak na teren pregovaračkog tima.

- Po dobijanju poziva iz komandno-operativnog centra, koordinator pregovaračkog tima određuje ćeliju koja izlazi na teren i o tome obaveštava direktora policije. Direktor je taj koji daje odobrenje za angažovanje pregovaračkog tima. Do sada nismo imali situaciju da nije data saglasnost, a tim se na lice mesta upućuje u najkraćem roku. U međuvremenu se prikupljaju sve raspoložive informacije i pravi se taktika pregovaranja. Marija Krzić, major policije i psiholog pregovarač MUP-a, objasnila je sam tok pregovora tokom kriznih situacija.

- Proces zavisi od same situacije. Što više informacija imate, veća je mogućnost rešavanja situacije. U skladu s procenama pravi se taktika pregovaranja. Kada dođete i sama situacija krene, vi se koncetrišete i za vas vreme staje. Jedino o čemu razmišljate je cilj za okončanje krizne situacije. Vi prosto nemate ideju o protoku vremena - pojasnila je Marija Krzić.

Major policije Marija Krzićfoto: Printscreen Kurir TV

Na pitanje kakav je osećaj posle uspešno okončane situacije, major Marija Krzić odgovara.

- Osećaj je sjajan jer to je momenat kada uglavnom, skoro u 100 odsto slučajeva svi izlaze nepovređeni, očuva se ljudsko dostojanstvo i svi učesnici su zadovoljni. Grle vas, zahvaljuju vam se, čak i vinovnici krizne situacije budu zahvalni nakon što su na taj način izašli iz krizne situacije.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: