Foto: Printscreen/Youtube, EPA

ozbiljna priča

OVAJ SRBIN JE NALJUTIO MARIJA BALOTELIJA I IZBACIO GA IZ TIMA: Švajcarci ga žele u reprezentaciji, HOĆE LI PIKSI da reaguje?!

Fudbal

Jedan Srbin je glavna tema u Švajcarskoj sportskoj javnosti. Reč je o mladom Srbinu Filipu Stojilkoviću, napadaču Siona.

foto: Profimedia

Filip Stojilković (21) istisnuo je iz prve postave Siona najveću fudbalsku zvezdu fudbalskog prvenstva Švajcarske Marija Balotelija. Uprava Siona dovela je Italijana ovog leta iz turske Adane i platila ga 2.620.000 evra. Sa jasnom željom da se napadne titula, koju u Sionu čekaju od 1997. godine.

Švajcarski novinari pišu da Mario Baloteli deluje prilično odsutno, nemotivisano i nezainteresovanu na terenu. Najviše zbog toga što mu trener Paolo Tramecani šansu daje uglavnom sa klupe, jer je u startnih 11 neprikosnoven mladi Srbin Filip Stojilković. Sion je četvrti u prvenstvu Švajcarske, sa samo tri boda manje od vodećih Jang Bojsa i Serveta.

foto: Profimedia

Dete srpskih iseljenika prva je zvezda Siona, momak koji je strah i trepet za odbrane švajcarskih klubova. Filip Stojilković rođen je 4. januara 2000. godine u Cirihu. Visok je 186 centimetara, prilično snažan i što je najvažnije produktivan, jer je od početka sezone u prvenstvu i kupu na 10 utakmica postigao pet golova i imao tri asistencije. Zanimljivo je da Filip ima ugovor sa Sionom do juna 2023. godine, uz opciju da bude produžen na još godinu dana. Njegova trenutna vrednost po portalu Transfermarkt iznosi 1.300.000 evra.

Filip Stojilković kao dete fudbalsku karijeru počeo je u klubu Cirih, odakle je prešao u lokalni Red Star. Vratio se vrlo brzo u Cirih, a onda 2018. otišao u nemački Hofenhajm. Tamo mu nije išlo kako treba, pa se vratio u drugoligaš Vil, da bi pre dve godine prihvatio poziv Siona koji ga je platio 400.000 evra. Jednu sezonu je proveo na pozajmici u Arauu gde je bio sjajan sa 15 golova, a onda je prošle godine eksplodirao u Sionu i sa 11 golova pokazao da na njega treba računati.

foto: Profimedia

Proteklog vikenda Filip Stojilković bio je strelac drugog gola za Sion u pobedi nad Sent Galenom (2:1) na gostovanju. Posle sjajnih partija u nizu i u proteklom kolu bio je među najboljima. Tim povodom izabran je u idealnih 11 Superlige Švajcarske.

foto: Printskrin

Švajcarski novinari otvoreno postavljaju pitanje selektoru A tima Muratu Jakinu, kada će snažnog napadača pozvati u reprezentaciju. Ne treba zaboraviti da je Stojilković prošao sve omladinske selekcije Švajcarske, da je igrao za U18, U19, U20 i U21. Trenutno je sa reprezentacijom Švajcarske do 21 godine u Španiji, gde tu selekciju očekuje meč protiv "crvene furije".

Sada je na potezu Srbija, zemlja u kojoj su rođeni Filipovi roditelji. Iskreno se nadamo da će selektor Dragan Stojković Piksi reagovati, baš onako kako je učinio i kada je u pitanju srpsko dete iz Nemačke Lazar Samardžić, član Udinezea. Švajcarci opominju svog selektora da ne bi trebalo da napravi grešku, kada je ta zemlja izgubila Zdravka Kuzmanovića koji je izabrao Srbiju, ili Ivana Rakitića koji je odlučio da igra za Hrvatsku.

Kurir sport/A. Radonić